Nieuwe zonnecel kan tevens video’s maken

zelfaangedreven-camera

Een zonnecel zet zonlicht om in elektriciteit, maar kan blijkbaar veel meer. Amerikaans wetenschappers hebben een nieuwe zonnecel gemaakt, die tevens video’s kan maken. Een revolutie!

Een digitale camera en een zonnepaneel hebben verschillende functies, maar lijken qua werking op elkaar. In het hart van een digitale camera bevindt zich een beeldsensor: een chip met miljoenen pixels. In iedere pixel schuilt een fotodiode, die stroom geeft als deze wordt blootgesteld aan licht. Dezelfde fotodiode wordt in zonnepanelen gebruikt om licht in stroom om te zetten.

Professor Shree K. Nayar van Colubmia Engineering en zijn team hebben een beeldsensor gefabriceerd van dertig bij veertig pixels. Dit apparaat maakt gebruikt van twee transistoren. Wanneer licht op de fotovoltaïsche cellen valt, wordt eerst gekeken om hoeveel licht het gaat. Vervolgens wordt het licht omgezet in elektriciteit. Dit wordt gebruikt om de accu van de camera op te laden. De beeldsensor wisselt binnen een seconde van rol en kan dus iedere seconde één foto maken. Als het apparaat niet gebruikt wordt als videocamera, kan het gebruikt worden om andere apparaten – zoals een telefoon of smartwatch – op te laden.

“Ons prototype is de eerste demonstratie van een videocamera die zichzelf kan aandrijven”, vertelt Nayar. Hij heeft gelijk. Theoretisch gezien kan deze camera oneindig video’s opnemen. “Dit is een belangrijke stap naar een nieuwe generatie camera’s, die lange tijd blijven werken zonder dat ze van stroom voorzien hoeven te worden.” Een webcam op Mars of op de top van de Himalaya? Dat lijkt ons wel tof!

Hieronder een video die deze camera heeft geproduceerd:

Bronmateriaal

"Self-Powered Camera" - Columbia Engineering

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd