Nog 6 dagen tot Pluto: nieuwe landkaart uitgebracht

kaart-pluto

Wetenschappers hebben een nieuwe landkaart van Pluto gemaakt, op basis van de beelden die in de periode 27 juni tot 3 juli gemaakt zijn met de Long Range Reconnaissance Imager van de New Horizons-ruimtesonde. Het middelpunt van de kaart is tevens de zijde die het ruimtevaartuig te zien krijgt tijdens de scheervlucht.

De vier vingerafdrukken op Pluto zijn duidelijk waarneembaar op deze foto van New Horizons.
De vier vingerafdrukken op Pluto zijn duidelijk waarneembaar op deze foto van New Horizons.
Dankzij deze kaart kunnen wetenschappers beginnen met het ontcijferen van de complexe patronen op het oppervlak van Pluto. Een goed voorbeeld zijn de mysterieuze vingerafdrukken (helemaal links en rechts). Het is jammer dat de New Horizons-ruimtesonde niet langs deze kant van de dwergplaneet reist.

Het meest opvallende gebied is de donkere strook nabij de evenaar, aan de linkerkant van de landkaart. Dit gebied wordt ‘de walvis’ genoemd. In totaal heeft deze regio een lengte van 3.000 kilometer.

Direct rechts van het hoofd van de walvis is het helderste gebied van de dwergplaneet te zien. Mogelijk zijn hier bevroren methaan-, koolstofmonoxide- en stikstofafzettingen te vinden.

New Horizons stopte met functioneren op 4 juli, maar is gisteren weer succesvol geactiveerd. De verwachting is dat de eerste nieuwe ruwe foto’s vandaag arriveren op deze site. De komende dagen zullen meer hoge resolutie foto’s worden gemaakt, die gebruikt worden om de landkaart te verbeteren.

“Het is makkelijk om bekende figuren op Pluto te zien (zoals een walvis, red.), maar het is nog te vroeg om te weten wat ze zijn”, zegt wetenschapper John Spencer van het Southwest Research Institute in Boulder.

Gebruik je Google Earth? Dan kun je hier een KMZ-versie van Pluto downloaden. Wanneer je dit bestand in Google Earth inlaadt, dan ziet dit er als volgt uit:

pluto-resolutie

De New Horizons-ruimtesonde scheert op 14 juli langs Pluto en zijn manen. Het is de eerste keer dat de dwergplaneet door een ruimtevaartuig wordt bezocht. Scientias.nl plaatst iedere dag een update met daarin het laatste nieuws over New Horizons en de meest recente foto’s en video’s. Er is een speciale New Horizons-themapagina met het meest recente nieuws.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd