Nieuw onderzoek brengt ‘slimme contactlenzen’ een stap dichterbij

Onderzoekers hebben met behulp van kleine kristallen licht kunnen manipuleren. Dit zou weleens de weg kunnen zijn naar futuristische slimme contactlenzen.

Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoekers van de RMIT University en de University of Adelaide. Zij bundelden hun krachten en ontwikkelde een rekbaar apparaatje dat licht kan manipuleren.

Licht
Het apparaatje – op nano-schaal – manipuleert licht zodanig dat het bepaalde kleuren filtert, terwijl het zelf transparant blijft. Hierdoor zouden high-tech lenzen op een dag schadelijke straling kunnen filteren, zonder afbreuk te doen aan je zicht. Deze lenzen zouden zelfs gegevens kunnen verstrekken en belangrijke informatie kunnen verzamelen die als een head-up display wordt getoond.

Kristallen
Het manipuleren van licht werkt met behulp van kleine kunstmatige kristallen. Deze zijn super klein: 500 keer kleiner dan een mensenhaar. “Het manipuleren van licht met gebruik van deze kristallen is een precies werkje,” zegt Dr. Withawat Withayachumnankul van de University of Adelaide. “Met geavanceerde technieken die de eigenschappen van het oppervlak controleren, kunnen we invloed uitoefenen op de filtereigenschappen. Dit zou ons in staat stellen om slimme contactlenzen te maken.”

Lenzen
Professor Madu Bhaskaran, co-leider van de Functional Materials and Microsystems Research Group van RMIT, vertelt dat de piepkleine apparaatjes werden gemaakt op een rubberachtig materiaal dat ook wordt gebruikt voor contactlenzen. “We voegden nauwkeurig gecontroleerde kristallen van titaniumoxide – een materiaal dat gewoonlijk in zonnebrandcrème zit – toe aan dit zachte en buigzame materiaal,” legt zij uit. “Beide materialen zijn biocompatibel en vormen een ideaal platform voor een draagbaar optisch apparaat. Door de vorm aan te passen, kunnen we een apparaat maken dat sommige eigenschappen verandert als het wordt uitgerekt. Dit verandert de manier waarop het licht door het apparaat reist.”

Hoofdauteur van het onderzoek en RMIT-onderzoeker Dr. Phillipp Gutruf ziet de toekomst positief in. “Dankzij deze technologie hebben we nu de mogelijkheid om lichtgewicht, draagbare, optische componenten te maken. Hierdoor kunnen we futuristische apparaten ontwikkelen, zoals slimme contactlenzen of flexibele, ultradunne smartphonecamera’s,” licht hij toe.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd