Nog geen spoor van neergestorte satelliet

ROSAT is niet meer. De satelliet kwam dit weekend naar beneden zetten. Waar ROSAT landde, is nog steeds onbekend.

De satelliet kwam in de nacht van zaterdag op zondag naar beneden. Een groot deel van de satelliet ging tijdens die duikvlucht verloren, maar zeker zo’n dertig stukken zouden het oppervlak van de aarde hebben aangetikt.

Onbekend

Dat er zo weinig bekend is over ROSAT komt doordat de satelliet al enige tijd stuurloos was. De brandstof van de satelliet was op en dus was het een kwestie van tijd voordat de aarde de satelliet naar zich toe kon trekken. Moderne satellieten maken hun brandstof niet helemaal op: ze houden een beetje over en gebruiken dat om zich na hun pensioen uit de voeten te maken en zo te voorkomen dat de aarde ze terugtrekt.

Maar waar? Ook wetenschappers hebben geen flauw idee. Ze vermoeden dat de satelliet in Azië neerstortte, mogelijk in de Golf van Bengalen.

Het kan zeker nog enkele dagen duren voor met zekerheid gezegd kan worden waar de satelliet is neergekomen. En soms is het helemaal niet te achterhalen. Zo zijn er bijvoorbeeld ook van UARS – de satelliet die vorige maand naar beneden tuimelde – nog steeds geen brokstukken teruggevonden. Waarschijnlijk is de satelliet in de oceaan gestort en dat verkleint de kans dat er ooit nog restanten van worden gevonden aanzienlijk.

Bronmateriaal

"Dead ROSAT satellite reenters over south-east Asia" - News.discovery.com
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd