Nog nooit waren de oceanen zo warm als deze zomer

oceaan

De afgelopen zomer brak alle records als het gaat om de gemiddelde temperatuur van de oceanen wereldwijd. Daarmee lijkt een einde gekomen aan de 14 jaar durende pauze in de stijging van de oppervlaktetemperatuur van de oceanen.

Tussen 2000 en 2013 steeg de oppervlaktetemperatuur van de wereldzeeën niet of nauwelijks. En dat ondanks dat de CO2-uitstoot in diezelfde periode onvermoeibaar doorging. Nieuw onderzoek suggereert nu dat er – na veertien jaar – een einde is gekomen aan wat onderzoekers aanduiden als de ‘Global Warming Hiatus’.

Recordbrekend
De afgelopen zomer lag de oppervlaktetemperatuur van de oceanen wereldwijd namelijk hoger dan deze – sinds de temperatuurmetingen begonnen – ooit hebben gelegen. Ze overstijgen zelfs de temperaturen die we in het El Niño-jaar 1998 zagen.

Stille Oceaan
“De wereldwijde opwarming die we dit jaar zien, is voornamelijk te wijten aan het noordelijke deel van de Stille Oceaan,” legt onderzoeker Axel Timmerman uit. “Die is veel sterker opgewarmd dan we ooit gezien hebben en heeft orkanen van richting doen veranderen, de passaat verzwakt en ervoor gezorgd dat koraal nabij Hawaii is verbleekt.”

Hoe kon het zover komen?
Aan de opwarming van het noordelijke deel van de Stille Oceaan gingen een aantal gebeurtenissen vooraf. In januari 2014 stegen de temperaturen in de Stille Oceaan al sterk. Enkele maanden later – in april en mei – zorgden winden ervoor dat een grote hoeveelheid warm water die normaal in het westelijke deel van de Stille Oceaan vertoeft zich langs de evenaar verplaatst en verspreidt langs de Noord-Amerikaanse kust. Daarbij komen enorme hoeveelheden warmte vrij in de atmosfeer. Het gaat om warmte die bijna een decennium in het tropische, westerlijke deel van de Stille Oceaan opgeslagen heeft gezeten. “Recordbrekende concentraties broeikasgassen en een uitzonderlijk zwakke passaat boven het noordelijke deel van de Stille Oceaan – die normaliter het oppervlak van de oceaan af laat koelen – hebben verder aan de stijging van de oppervlaktetemperatuur van het water bijgedragen. Deze hoge temperaturen zijn nu te vinden in een groot gebied dat zich uitstrekt van iets ten noorden van Papoea-Nieuw-Guinea tot de Golf van Alaska.”

Volgens de onderzoekers wijzen de recordbrekend hoge temperaturen erop dat de veertien jaar durende pauze in de opwarming van de oceanen nu tot een einde aan het komen is.

Bronmateriaal

"Warmest oceans ever recorded" - University of Hawaii ‑ SOEST (via Sciencedaily.com)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd