Nog vier weken en dan arriveren ‘we’ bij Jupiter!

Het aftellen is nu echt begonnen. Vandaag over vier weken arriveert ruimtesonde Juno bij gasreus Jupiter!

Als Juno begin juli dan eindelijk bij Jupiter aankomt, komt een einde aan een reis die bijna vijf jaar heeft geduurd. De aankomst van Juno is tevens het begin van een nieuw tijdperk als het gaat om ons begrip van de gasreus. Naar verwachting zal Juno heel wat van Jupiters geheimen blootleggen.

Op zonne-energie

Wist je dat Juno uitgerust is met drie enorme zonnepanelen? Ze zijn maar liefst 2,7 meter breed en 8,9 meter lang. Nog nooit heeft een ruimtesonde op zo’n grote afstand van de zon gebruikt gemaakt van zonnepanelen.

Onder het wolkendek
We kennen Jupiter natuurlijk allemaal als die enorme planeet met die schilderachtige vlekken erop. Maar die vlekken maken allemaal deel uit van het dikke wolkendek van de gasreus. Wat zich daaronder allemaal afspeelt? Dat is nog grotendeels onduidelijk. Maar Juno moet daar verandering in brengen. De sonde zal namelijk onder Jupiters wolkendek gaan ‘gluren’.

De missiedoelen
Juno zal onder meer moeten vaststellen hoe de atmosfeer van Jupiter in elkaar steekt. Ook is het de bedoeling dat de sonde meer inzicht geeft in het ontstaan en de evolutie van de gasreus. Daarnaast – en dat is iets waar wij met name enorm naar uitkijken – zal Juno spectaculaire close-up foto’s van Jupiter gaan maken. Zo zullen we naar verwachting dankzij Juno voor het eerst de polen van Jupiter in detail kunnen gaan bekijken.

De missie van Juno zal ongeveer een jaar duren. Daarna moet de sonde zich in de atmosfeer van Jupiter boren. Een kamikaze-actie die de sonde vanzelfsprekend niet meer te boven komt.

Bronmateriaal

NASA

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd