Nooit meer gedoe met het vinden van een wifi-hotspot!

Wie kent het niet: ongeduldig duimendraaien terwijl je wacht tot je laptop een wifi-signaal heeft gevonden. Maar wat nou als wifi jou kan vinden in plaats van andersom?

Een team van MIT ging hiermee aan de slag. De onderzoekers ontwikkelden een systeem, Chronos genaamd, dat wifi-gebruikers op centimeters nauwkeurig kan lokaliseren.

Drones

Drones worden tegenwoordig steeds populairder. Maar ze zijn niet zonder gevaar. Zo komt het geregeld voor dat mensen en ook kinderen een drone in het gezicht krijgen. De onderzoekers laten zien dat drones veiliger kunnen worden doordat ze met Chronos een veilige afstand van de gebruiker kunnen houden. Er moet echter wel rekening gehouden worden met een foutmarge van ongeveer vier centimeter.

Experiment
De onderzoekers deden twee experimenten: één in een tweekamerappartement met vier bewoners, en één in een café. Chronos kon met 94 procent zekerheid onderscheiden in welke kamer een bewoner zich bevond. In het café kon het systeem met 97 procent zekerheid bepalen of een persoon in het café aanwezig was, of net buiten het gebouw stond. Wifi-wachtwoorden zullen dankzij deze slimme technologie overbodig worden. Ook kan dit betekenen dat koffietentjes minder vaak te maken hebben met personen die illegaal verbinding proberen te maken met hun wifi-spot.

Werking
Chronos lokaliseert gebruikers door de ‘vluchttijd’ te berekenen van data vanaf de gebruiker naar de hotspot. Het systeem is hiermee 20 keer nauwkeuriger dan bestaande systemen. Daarnaast hebben bestaande systemen vier of zelfs vijf hotspots nodig om een gebruiker te lokaliseren. Chronos kan de exacte locatie bepalen tussen een gebruiker en het wifi-punt door de vluchttijd te vermenigvuldigen met de snelheid van het licht. Hierdoor zijn er geen meerdere hotspots meer nodig, maar is eentje voldoende. “Dit is goed nieuws voor kleine bedrijven die niet de luxe hebben meerdere wifi-punten aan te schaffen,” zegt hoofdonderzoeker Deepak Vasisht.

In de toekomst zou Chronos op veel meer plekken toegepast kunnen worden, bijvoorbeeld bij het terugvinden van je verloren laptop of smartphone. Ook kun je het systeem in je huis integreren. “Stel je voor dat zo’n systeem in huis continu kan bepalen of een kamer warmer of juist koeler moet worden, afhankelijk van het aantal mensen dat op dat moment aanwezig is in de kamer,” zegt onderzoeker Dina Katabi. “Er zijn genoeg spannende en nieuwe toepassingen te bedenken.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd