Nooit meer poetsen dankzij nieuw materiaal

roos

Wetenschappers hebben een materiaal ontwikkeld waar waterdruppeltjes aan blijven plakken en dat voorkomt dat de druppeltjes over het oppervlak gaan rollen. Het materiaal biedt tal van mogelijkheden: zo kan het leiden tot de ontwikkeling van oppervlakken die eeuwig droog blijven of nooit schoongemaakt hoeven te worden.

Wanneer een regenbuitje over de tuin trekt, blijven de regendruppels heel mooi op de felgekleurde rozenblaadjes liggen. Ze vormen kleine bolletjes. “Dit is het bewijs dat de bloem water zeer sterk afstoot,” vertelt onderzoeker Andrew Telford. Wetenschappers hebben dat trucje van de roos nu nagebootst en een materiaal ontwikkeld waar waterdruppels op blijven liggen en als het ware gevangen worden gehouden. De druppels kunnen echt nergens heen: zelfs als u het oppervlak op zijn kop zou houden, blijven de druppels ‘plakken’. “Het is een soort plakband voor waterdruppels,” stelt Telford.

Het materiaal kan voor tal van doeleinden worden ingezet. Zo kan het bijvoorbeeld gebruikt worden in de cockpit van een vliegtuig om condensatieproblemen te voorkomen. Ook kan het gebruikt worden tijdens medische testjes waarbij een druppeltje bloed moet worden geanalyseerd.

Maar er zijn meer mogelijkheden. Zo zou de technologie gebruikt kunnen worden om te bepalen hoe een oppervlak op water reageert. “Dat betekent dat we in staat zouden zijn om een oppervlak te maken dat precies doet wat jij wilt. We kunnen een oppervlak ontwikkelen dat voor eeuwig droog blijft, nooit schoongemaakt hoeft te worden of in staat is om bacteriën af te stoten of zelfs voorkomt dat er schimmels op groeien. Zo’n zelfde structuur zouden we ook iets aan kunnen passen door de samenstelling te veranderen waardoor het water dwingt om zich heel snel te verspreiden. Dat kan gebruikt worden om muren en daken snel te laten drogen of om huizen af te koelen.”

Bronmateriaal

"'Sticky tape' for water droplets mimics rose petal" - Sydney.edu.au
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Stevetookit (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd