Nooit meer wassen: zonlicht kan je kleding ook schoonmaken!

Wellicht wordt in de nabije toekomst de wasmachine wel overbodig. Wetenschappers hebben namelijk een manier ontwikkeld om kleding schoon te maken door middel van licht.

Wil je net dat dat leuke T-shirt aan, blijkt die in de wasmand te zitten. Als het aan de onderzoekers van de RMIT University in Melbourne zit, is dat verleden tijd. Uit hun onderzoek blijkt dat een beetje zonlicht al voldoende is om kleding schoon te maken. Dag wasmachine!

Close-up van de nanostructuren geteeld op katoentextiel door RMIT University onderzoekers. Afbeelding is 150.000 keer vergroot. Credits: RMIT University
Close-up van de nanostructuren geteeld op katoentextiel. Afbeelding is 150.000 keer vergroot. Credits: RMIT University

Zonlicht
De wetenschappers ontwierpen een nano-structuur die vuil op een effectieve manier van je kleding kan verwijderen door middel van licht. En dit zorgt voor hele nieuwe mogelijkheden. Zo hoef je alleen nog maar in de zon te lopen of onder een lamp te staan om kleren te ‘wassen’. “Omdat kleding al een 3D-structuur heeft, kan licht makkelijk geabsorbeerd worden,” vertelt dr. Rajesh Ramanathan. “Hierdoor kan vuil makkelijk verwijderd worden.” Maar volgens de onderzoekers moeten we nog niet te vroeg juichen. “Er is nog wel meer onderzoek nodig voordat we onze wasmachines echt het huis uit kunnen zetten. Wel is dit de eerste stap richting volledig zelfreinigende kleding.”

Nano-structuren
De onderzoekers werkten met op koper- en zilver gebaseerde nano-structuren, die bekend staan goed licht te kunnen absorberen. Als deze nano-structuren bloot worden gesteld aan licht, ontvangen ze een enorme energieboost die gebruikt kan worden om vuil af te breken. En dat gaat sneller dan je misschien verwacht. Wanneer een kledingstuk – waar deze nano-structuren op geteeld zijn – onder een lichtbron geplaatst wordt, duurt het slechts zes minuten voordat het kledingstuk weer helemaal spik en span is.

Vervolgonderzoeken liggen alweer in het verschiet. “Onze volgende stap is om te testen hoe snel de nano-structuren vlekken als tomatensaus en wijn kunnen verwijderen,” vertelt Ramanthan. “Dan wordt dit pas echt interessant voor consumenten.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd