Noord-Ierland: 40% alternatieve energie in 2020

De overheid van Noord-Ierland, een gebied dat deel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk, is van plan om in 2020 veertig procent van alle elektriciteit uit alternatieve energiebronnen te halen. Op dit moment wordt minder dan tien procent van de elektriciteit uit groene energiebronnen gehaald en dan voornamelijk uit windenergie.

Om het nieuwe doel te bereiken bouwt Noord-Ierland de komende tien jaar grote windmolenparken en getijdeturbines. Deze getijdeturbines winnen energie door gebruik te maken van het verschil in waterhoogte tussen eb en vloed. Noord-Ierland is zelfs van plan om energie te winnen uit het verbranden van afval.

Prijzig
Volgens verslaggever Mike McKimm van BBC is het nieuwe plan vrij duur. Iedere inwoner van Noord-Ierland betaalt – theoretisch gezien – 100 Britse pond om over tien jaar te profiteren van meer groene energie. “Aan de andere kant: door op zoek te gaan naar alternatieven hebben de Noord-Ieren over enkele jaren minder last van de stijgende olie- en gasprijzen,” concludeert McKimm. Kortom: de kans is groot dat de investering van ongeveer 100 Britse pond per inwoner uiteindelijk weer terugverdiend gaat worden.

Ecostad
Over tien jaar is Noord-Ierland niet de voorloper op het gebied van groene energie. In de Verenigde Arabische Emiraten bouwt men aan een klimaatneutrale stad met 50.000 inwoners. Deze stad is over vijf tot tien jaar klaar en is niet afhankelijk van fossiele brandstoffen. Aangezien de ecostad wordt gebouwd in een land dat dagelijks grote hoeveelheden olie produceert, is dat op zijn zachtst gezegd interessant. Meer over deze stad was eerder te lezen op Scientias.nl in het artikel: Eerste ecostad in de Verenigde Arabische Emiraten.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd