Noordelijke witte neushoorn sterft: nu zijn er nog maar drie

nola

De 41-jarige noordelijke witte neushoorn Nola is gisteren in een Amerikaanse dierentuin gestorven. Ze laat drie soortgenoten achter.

Nola – één van de laatste vier noordelijke witte neushoorns op aarde – leed aan een bacteriële infectie en diverse ouderdomsklachten. Gisteren ging haar situatie zo hard achteruit, dat besloten werd om de neushoorn in te laten slapen.

Drie
De dood van Nola is een enorme klap voor de (sub)soort. Nu zijn er wereldwijd nog maar drie noordelijke witte neushoorns te vinden. Het uitsterven van de noordelijke witte neushoorn lijkt dan ook een flinke stap dichterbij te zijn gekomen.

Nola is uiteindelijk 41 jaar geworden. De drie soortgenoten die zij achterlaat zijn Sudan (hij is eveneens in de 40), Najin (de dochter van Sudan) en Fatu (de kleindochter van Sudan).
Nola is uiteindelijk 41 jaar geworden. De drie soortgenoten die zij achterlaat zijn Sudan (hij is eveneens in de 40), Najin (de dochter van Sudan) en Fatu (de kleindochter van Sudan).
Stroperij
Dat het aantal noordelijke witte neushoorns vandaag de dag zo beperkt is, komt voornamelijk door de stroperij; jagers zijn gek op de hoorns van de neushoorn. Voor zover we weten, leven er geen noordelijke witte neushoorns meer in het wild. Na de dood van Nola zijn er nog drie noordelijke witte neushoorns over. Zij leven allemaal in gevangenschap, in het Ol Pejeta Conservancy in Kenia.

Het redden van de soort wordt bemoeilijkt door het feit dat de resterende noordelijke witte neushoorns zich niet zelfstandig lijken te kunnen voortplanten. Zo probeerde men vier noordelijke witte neushoorns die voor 2009 in een Tsjechische dierentuin leefden voor nageslacht te laten zorgen. Zonder resultaat. Besloten werd om de dieren over te vliegen naar een reservaat in Kenia, in de hoop dat ze in hun oorspronkelijke leefgebied wel voor kroost konden zorgen. Twee van de noordelijke witte neushoorns paarden met elkaar, maar dat leverde geen zwangerschap op. Er werd een zuidelijke witte neushoorn bijgehaald in de hoop dat de noordelijke witte neushoorns met hem zouden paren en er toch nog enkele genen van de noordelijke witte neushoorn bewaard zouden blijven. Maar ook dat liep op niets uit. Inmiddels zijn we een paar jaar verder en zijn een aantal noordelijke witte neushoorns overleden; er is tegenwoordig nog maar één mannetje en hij blijkt teleurstellend weinig sperma te bezitten. En de twee overgebleven vrouwtjes zijn niet in staat om zich op een natuurlijke wijze voort te planten. Als we de noordelijke witte neushoorn willen redden, zullen we deze moeten helpen bij de voortplanting. Bijvoorbeeld door IVF. Gezien de leeftijd van de vrouwelijke noordelijke witte neushoorns overwegen onderzoekers om gebruik te maken van een draagmoeder: een zuidelijke witte neushoorn. Daar is echter geld voor nodig en dat is er nog niet. Gehoopt wordt dat een crowdfundingsactie daar verandering in kan brengen en de soort uiteindelijk van de ondergang kan redden. Eén ding is daarbij wel duidelijk: haast is geboden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd