Nu is het een diamant..nu weer niet

Wetenschappers hebben een vorm van koolstof ontdekt die zo hard kan worden als diamant, maar ook weer zacht kan worden.

Diamanten zijn heel bijzonder. Ze zijn niet klein te krijgen. Wat er ook gebeurt. Dat komt door atomen die een piramidevormige verbinding met elkaar aangaan en het materiaal supersterk maken.

Plat
Andere vormen van koolstof zijn juist weer superzacht, omdat de verbindingen plat zijn. Het zette wetenschappers aan het denken: was het niet mogelijk om de eigenschappen van deze materialen te veranderen? Zou er niet een stofje zijn dat keihard kon worden, maar net zo gemakkelijk weer breekbaar?

WIST U DAT?

…wetenschappers onlangs een ‘diamanten’ planeet hebben ontdekt?

Druk
Het antwoord is ‘ja’! Wetenschappers namen een bepaalde vorm van koolstof die een glasachtige structuur heeft. Deze vorm is de mensheid niet onbekend: in de industrie wordt deze al tientallen jaren gebruikt. De wetenschappers voerden de druk heel langzaam op, zo schrijven ze in het blad Physical Review Letters. De verbindingen in de koolstof veranderden en namen dezelfde vorm aan als in diamant. Het goedje werd keihard. Toen de druk afnam, kwamen de platte verbindingen weer terug en werd het materiaal weer zachter.

De wetenschappers weten niet goed wat ze precies met hun ontdekking aanmoeten. Nader onderzoek moet uitwijzen of de ontdekking ook geschikt is voor commerciële toepassingen.

Bronmateriaal

"Weird Form of Carbon Acts as "Reversible" Diamond—A First" - Nationalgeographic.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Tambako the Jaguar (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd