Nucleaire bom verraadt afkomst

Een forensische analyse van het puin dat achterblijft na een nucleaire explosie kan ons vertellen hoe de bom is samengesteld en waar deze precies vandaan komt. Dat beweren wetenschappers. Zij bestudeerden het puin van de eerste nucleaire test ooit en konden aan de hand daarvan vertellen met welke materialen de bom gebouwd was.

De allereerste nucleaire bom ontplofte op 16 juli 1945 in de woestijn. Enkele weken later werden de bommen op Nagasaki en Hiroshima geworpen. Maar nucleaire bommen zijn niet alleen iets uit het verleden. Velen zijn bang dat terroristische groeperingen vroeg of laat een bom bemachtigen en gebruiken. Grote vraag: zijn we – als dat gebeurt – in staat om de daders van zo’n aanval te achterhalen?

Onjuist
Onderzoeker Albert Fahey denkt van wel. “Voorafgaand aan dit onderzoek nam vrijwel iedereen aan dat alles verdwijnt en dat we geen idee zouden hebben waar het ding vandaan kwam,” vertelt Fahey. “Maar dat blijkt niet te kloppen.”

BENIEUWD NAAR…

…wat er gebeurt als er nu in Nederland een atoombom valt? Lees er hier alles over.

Puin
De onderzoekers wisten via internet een stukje puin van de allereerste atoombom te bemachtigen en bestudeerden het. Tot hun verrassing slaagden ze erin om de bijkomstige materialen die gebruikt waren om het apparaat te bouwen, te achterhalen. En die informatie kan weer gebruikt worden om vast te stellen wie de bom bouwde. Het nucleaire materiaal kan namelijk overal vandaan komen, maar de bijkomstige materialen worden veelal lokaal gewonnen. De samenstelling ervan kan veel over die lokale omgeving en dus de afkomst vertellen.

Volgens onderzoeker Richard Lindstrom is de studie van onschatbare waarde als terroristen of andere groeperingen of overheden ooit met nucleaire kracht toeslaan. “”Alleen dankzij dit onwillekeurige stukje trinitiet (puin van de eerste nucleaire test, red.) kunnen we al verrassend veel conclusies trekken.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd