Het nut van de kus: kus helpt ons om de juiste partner te kiezen

kus

Is hij of zij nu de ware of niet? Een kus vertelt het ons en helpt daarna om die ware aan onze zijde te houden. Dat suggereert nieuw onderzoek van de universiteit van Oxford.

De kus is een universeel verschijnsel: in vrijwel alle culturen en samenlevingen duikt ‘ie op. En niet alleen wij mensen kussen er wat op los. Ook chimpansees en bonobo’s doen het. “En nog steeds weten we niet precies waarom het zo wijdverbreid is en welk doel het dient,” merkt onderzoeker Rafael Wlodarski op.

Theorieën
Om daar verandering in te brengen, verzamelden Wlodarski en zijn collega’s 900 volwassenen en legden ze vragenlijsten voor. Op de lijsten kwam het belang van kussen in zowel korte- als langetermijnrelaties voor. “Er zijn drie belangrijke theorieën over de rol die de kus in seksuele relaties speelt. De kus helpt ons op de één of andere manier om de kwaliteit van de genen van de ander vast te stellen, de kus wordt gebruikt om de mate van opwinding te vergroten en de kus helpt om relaties gaande te houden. Wij wilden weten welke van deze theorieën klopt.”

Ingewikkeld, die liefde

Kan de liefde pijn stillen? Werken openingszinnen? En bestaat de perfecte partner? Lees er hier alles over!

Vrouwen
Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen de kus over het algemeen belangrijker vinden dan mannen. Verder bleek dat mannen en vrouwen die zichzelf aantrekkelijk vonden of die meer kortdurende relaties hadden zoenen ook belangrijker vonden. Dat suggereert dat zoenen ons helpt om te bepalen of iemand ‘de ware’ is. Want: uit eerder onderzoek is gebleken dat vrouwen, maar ook mannen en vrouwen die aantrekkelijker zijn en meer kortdurende relaties hebben selectiever zijn als het gaat om een partner. En laten nu juist deze twee groepen mensen ook meer waarde hechten aan de kus.

Assessment
Maar hoe helpt een kus ons dan om te bepalen of de ander de ware is? Eerder onderzoek suggereerde dat we tijdens het zoenen heel veel aanwijzingen krijgen: we proeven en ruiken en pikken biologische aanwijzingen op die ons onder meer iets vertellen over de gezondheid van de ander. “Een partner kiezen en versieren is een ingewikkeld proces bij mensen,” weet Robin Dunbar. “Er komt een serie assessments bij kijken waarbij mensen zichzelf afvragen: zal ik dieper in deze relatie duiken of niet? We voelen ons in eerste instantie tot mensen aangetrokken door hun gezicht, lichaam en sociale voorkomen. Daarna gaan die assessments dieper en worden ze intiemer en dan komt de kus om de hoek kijken. Als het om het kiezen van partners gaat, hebben we te maken met het Jane Austen-probleem: hoe lang wacht je op Mr Darcy als je niet voor eeuwig wachten kan en als er mogelijk heel veel anderen zijn die ook op hem wachten? Dat zien we in ons onderzoek terugkomen. Het suggereert dat zoenen een rol speelt in het beoordelen van een potentiële partner.”

Maar de kus heeft meer functies, zo suggereert het onderzoek. Zo blijkt uit de studie dat vrouwen kussen belangrijker vinden in relaties die al enige tijd duren. Dat suggereert dat de kus ons ook helpt om relaties in stand te houden. Maar, zo stellen de onderzoekers, die functie van de kus is hoogstwaarschijnlijk ondergeschikt aan die andere functie van de kus: helpen in de zoektocht naar de ware.

Bronmateriaal

"Kissing helps us find the right partner – and keep them" - Ox.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Marco (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd