Ochtendmens is doorgaans gelukkiger dan avondmens

Nieuw onderzoek wijst er opnieuw op dat ons dagritme grote invloed heeft op ons geluksgevoel. Dat concluderen wetenschappers van de universiteit van Toronto.

De onderzoekers verzamelden 435 mensen die tussen de 17 en 38 jaar oud waren. Ook namen er 297 mensen die tussen de 59 en 79 jaar oud waren aan het onderzoek deel. De proefpersonen vulden verschillende vragenlijsten in, waaronder een vragenlijst om vast te stellen of ze ochtend- of avondmensen waren. Deze vragenlijst bevatte vragen als: ‘Hoe alert voel je je in het half uur nadat je wakker bent geworden?’ en ‘Hoe laat begin je je ‘s avonds moe te voelen?’.

Affect
Ook het affect van de proefpersonen kwam aan bod. Ze kregen zestien gemoedstoestanden te zien en moesten aangeven in hoeverre die hun huidige gemoedstoestand goed beschreven. Ook moesten de proefpersonen op een schaal van 1 tot 10 aangeven hoe gezond ze zich voelden.

WIST U DAT…

…de hersenen van de rat krimpen bij slaaptekort?

Ouderen
Het onderzoek toont aan dat opvallend veel oudere mensen (19,2 procent) ochtendmensen zijn. Onder jongeren is dat slechts 0,9 procent. De ochtendmensen hadden meer positieve emoties dan avondmensen. Dat gold zowel voor de oudere als voor de jongere proefpersonen. “Over het algemeen maakten oudere volwassenen vaker melding van positief affect dan jongere volwassenen,” zo schrijven de onderzoekers in hun paper. “Zowel jongere als oudere ochtendmensen maakten melding van meer positief affect en een betere subjectieve gezondheid dan leeftijdsgenoten die geen ochtendmens waren.” Ochtendmensen beoordeelden hun eigen gezondheid dus ook gunstiger. Dat laatste is mogelijk te verklaren doordat zij geen last hebben van een sociale jetlag. Van een sociale jetlag is sprake als de afspraken die mensen hebben niet bij hun dagritme passen. Een voorbeeldje: u moet om acht uur op uw werk zijn, maar u bent geen ochtendmens. Dan is hier al sprake van een sociale jetlag. En uit onderzoek is gebleken dat zo’n sociale jetlag tot slaapproblemen en daaruit voortvloeiende gezondheidsproblemen kan leiden.

Het is niet voor het eerst dat onderzoek suggereert dat ons dagritme invloed heeft op ons geluksgevoel. Uit eerdere studies bleek bijvoorbeeld al dat eerder gaan slapen en eerder opstaan depressie verlicht.

Bronmateriaal

"Happy as a Lark: Morning-Type Younger and Older Adults Are Higher in Positive Affect" - Utoronto.ca
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Jess J (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd