Oefening baart kunst als u pauzes inlast

Wie een muziekinstrument wil leren bespelen of nieuwe danspasjes moet kennen, doet er goed aan om tijdens het oefenen regelmatig een pauze in te lassen. Dat is veel effectiever dan zonder tussenstop studeren. Dat blijkt uit nieuw onderzoek.

De onderzoekers verzamelden 31 studenten die een moeilijke computertaak onder de knie moesten zien te krijgen. De studenten werden in drie groepen ingedeeld: de ene groep oefende een uurtje. De andere groep twee uurtjes. Een derde groep oefende ook twee uurtjes, maar kreeg na een uurtje een uur pauze. De proefpersonen mochten in de pauze alles doen wat ze wilden, behalve slapen.

WIST U DAT…

…een liedje luisteren in uw slaap u kan helpen om dat liedje te leren?

De volgende dag werd er gekeken hoe goed de proefpersonen de taak beheersten. De groep die één uurtje geoefend had, beheerste de taak beter dan de groep die twee uur geoefend had. De groep die twee uurtjes geoefend had, maar tussendoor een uur pauze had gehouden, beheerste de taak ook beter dan de groep die twee uur op rij geoefend had.

De onderzoekers kunnen wel verklaren waarom een pauze zo belangrijk is. Wanneer we ons een nieuwe vaardigheid eigen maken, moet ons brein daarvoor een aantal veranderingen in de ‘bedrading’ doorvoeren. “Als de informatie of de veranderingen in het brein niet adequaat worden versterkt, dan leren we het slechts tijdelijk of helemaal niet,” zo stellen de onderzoekers. “Veel studies hebben aangetoond dat je niet kunt leren als je na een dagje oefenen niet slaapt,” vertelt onderzoeker Joel Pearson. Teveel oefenen zorgt er ook voor dat informatie niet goed wordt opgeslagen: we gunnen ons brein niet de kans om de veranderingen als het ware te verankeren.

Bronmateriaal

"Taking a break makes practice perfect" - UNSW.edu.au
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Ben (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd