Ogen verraden leugens

Onze ogen verraden kleine en grote leugens. Wetenschappers van de universiteit van Utah beweren dat het mogelijk is om met een oogscanner te zien of een persoon liegt. Ooit moet deze techniek de traditionele leugendetector, de polygraaf, vervangen.

Het vertellen van leugens kost een mens meer moeite dan het vertellen van de waarheid. Van deze wetenschap maakt de nieuwe oogscanner gebruik. Wanneer een proefpersoon een vraag beantwoordt met ‘ja’ of ‘nee’, onderzoekt de oogscanner o.a. de reactietijd en de pupilverwijding. Als iemand liegt, dan antwoordt deze persoon langzamer en is er sprake van verwijde pupillen.

Een goede en goedkope leugendetector is broodnodig. Een oogscanner is relatief goedkoop, omdat alleen een technicus nodig is om het experiment draaiende te houden. Daarnaast kan de scanner gebruikt worden in alle landen (het is niet taalgebonden) en is er minder tijd nodig om de resultaten te analyseren.

De wetenschappers van de universiteit van Utah hopen dat meer investeerders en potentiële klanten bereid zijn om te investeren in de ontwikkeling en het testen van de nieuwe methode. Hoe meer geld er beschikbaar is voor wetenschappelijk onderzoek, hoe eerder de oogscanner op de markt verschijnt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd