Olievlek vernietigt ecosystemen op diepte

Enorme pluimen ruwe olie verschuilen zich diep in de Golf van Mexico en zorgen daar voor grote problemen. De pluimen zijn onzichtbaar en dus vrijwel niet op te ruimen, maar vernietigen langzamerhand het ecosysteem. Dat concluderen wetenschappers. BP ontkent.

“De olie in het diepe water is onzichtbaar voor satellieten,” vertelt onderzoeker Yonggang Liu. Maar dat maakt het niet minder gevaarlijk. Sterker nog: door de onzichtbaarheid is de olie moeilijk op te ruimen. “Je hoeft alleen maar logisch na te denken om te weten dat het ecosysteem in de diepe wateren van de Golf zullen worden aangetast. En dat heeft grote invloed op de hele voedselketen.”

Diep
De onderzoekers namen op drie plaatsen watermonsters af en concluderen dat olie zich ten noordoosten en zuidoosten van het olielek op diepte ophoudt. Voor de kust van Louisiana zijn kleine concentraties olie zelfs op alle dieptes waargenomen. Zodra olie in het oceaanwater is opgenomen, vormt het een grotere bedreiging voor zwevend plankton en op de bodem levende planten en dieren. Daarnaast is het een gevaar voor diepzeekoraal.

Ontkenning
BP spreekt de wetenschappers tegen. De oliemaatschappij heeft laten weten dat de olie zich voornamelijk aan het wateroppervlak bevindt.

Dispergeermiddelen
Maar zoals het er nu naar uitziet, heeft BP zelfs bijgedragen aan het op diepte voorkomen van olie. Om de één of andere reden voorkomt het oceaanwater dat olie naar het oppervlak komt. BP heeft olie direct nadat deze vrijkwam – op diepte dus – met behulp van dispergeermiddelen afgebroken. De overgebleven oliedeeltjes zullen nooit het oppervlak halen. En dat terwijl olie aan het oppervlak veel sneller afbreekt.

Volgens de deskundigen zal de olie aan het wateroppervlak nog enkele maanden voor problemen zorgen. De gevolgen op lange termijn – onder meer de aantasting van het leven op diepte – kunnen nog jaren een issue blijven.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd