Olifant en kat hebben evenveel tijd nodig voor een plasje

Hoewel de blaas van de olifant 3600 keer groter is dan die van de kat, heeft hij niet meer tijd nodig om die blaas te legen. Sterker nog: alle dieren zwaarder dan drie kilo hebben zo’n 20 seconden nodig om te plassen.

Onderzoekers trekken die conclusie nadat ze 32 verschillende diersoorten bestudeerden. “Het is mogelijk omdat grotere dieren langere plasbuizen hebben,” legt onderzoeker David Hu uit. “Het gewicht van de vloeistof in de plasbuis duwt de vloeistof eruit. En omdat de plasbuis lang is, neemt de stroomsnelheid toe.” Het onderzoek staat haaks op eerdere studies die suggereerden dat de snelheid waarmee urine naar buiten komt bepaald wordt door de druk in de blaas die weer gegenereerd wordt door samentrekkende spieren.

Olifant
De plasbuis van de olifant is ongeveer een meter lang. De druk van de vloeistof in de plasbuis is vergelijkbaar met de druk op de bodem van een 90 centimeter diep zwembad. Die druk stelt de olifant in staat om met een snelheid van vier meter per seconde te plassen. “Als de plasbuis korter was, zou de olifant meer tijd nodig hebben om te urineren en kwetsbaarder zijn voor roofdieren.”

Kat
Alle dieren die meer dan drie kilo zwaar zijn, doen er net zo lang over om te plassen. De onderzoekers noemen het de ‘Law of Urination‘. Een olifant met een blaas die achttien liter water kan bevatten, heeft twintig seconden nodig. Een kat, met een blaas van vijf milliliter ook. De zwaartekracht stelt deze dieren in staat om hun blazen te legen met behulp van een straaltje.

Muizen en ratten
Anders wordt het wanneer dieren een gewicht onder de drie kilo hebben. Zij druppelen, zo schrijven de onderzoekers in hun paper. “Het lijkt wel op plassen in de ruimte,” vindt onderzoeker Patricia Yang. “Muizen en ratten hebben twee seconden nodig om te plassen. Vleermuizen maar een fractie van een seconde.”

Volgens de onderzoekers kan hun studie interessante implicaties hebben voor de totstandkoming van efficiëntere brandweerslangen en watertanks. “Het blijkt dat je geen externe druk nodig hebt om snel van vloeistof af te komen,” legt Hu uit. “De natuur heeft een manier bedacht om de zwaartekracht te gebruiken in plaats van de energie van het dier te verspillen.” Lange slangen kunnen helpen om grote hoeveelheden water net zo snel te laten vrijkomen als kleinere hoeveelheden. “De natuur heeft aangetoond dat hoe groot de brandweerwagen ook is: het water kan er net zo snel uitkomen als in een kleine wagen.”

Bronmateriaal

"Study of animal urination could lead to better-engineered products" - Gatech.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Krappweis (via Freeimages.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd