Onaantastbaar: nieuwe robot wandelt door, zelfs als u zijn benen breekt

robot.

Robots lijken dankzij het werk van Franse wetenschappers bijna onaantastbaar te worden. De onderzoekers hebben een algoritme ontwikkeld dat robots in staat stelt om hun gedrag bij tegenslag (bijvoorbeeld een gebroken been) zo aan te passen dat het gebrek gecompenseerd wordt en dus geen rol meer speelt.

Wanneer wij mensen wandelen en plots een pijnscheut voelen, weten we vaak in eerste instantie niet waar die pijn vandaan komt. Maar we weten wel dat als we onze voet net ietsje anders neerzetten of als we net wat meer op het andere been leunen, de pijn minder wordt. Dus wat gaan we doen: we passen ons gedrag aan en wandelen – zo goed als dat gaat – verder. Uiteindelijk moeten we tenslotte toch thuis zien te komen.

Algoritme
Wetenschappers hebben nu ook robots met die vaardigheid uitgerust. Ze ontwikkelden daartoe het T-resilience algoritme. Zodra een robot merkt dat lopen niet meer zo goed gaat als in het verleden, past deze zijn gedrag aan zodat zijn prestaties toch weer zoveel mogelijk in de buurt komen van de prestaties uit het verleden. De robot hoeft daarvoor niet te weten wat er precies mis is. Het enige wat hij moet doen is gedrag dat niet langer werkt, vermijden en vervangen door nieuw gedrag.

Filmpje
En het algoritme werkt, zo blijkt uit experimenten. De onderzoekers ontwikkelden een robot met zes poten en keken hoe deze reageerde wanneer er poten verwijderd werden, wanneer deze een poot brak of wanneer één van de motoren dienst weigerde. Het resultaat ziet u in onderstaand filmpje. Binnen twintig minuten vindt de robot – geheel zelfstandig – een nieuwe manier van voortbewegen die het gebrek zo goed als mogelijk compenseert.

De onderzoekers ontwikkelden het algoritme speciaal voor robots die in de toekomst langdurig zonder hulp van mensen moeten kunnen werken. Zulke robots moeten met tegenslagen om kunnen gaan. De huidige methodes om robots met tegenslagen om te laten gaan, zijn duur en complex. Robots moeten namelijk een plan B ingeprogrammeerd krijgen voor alles wat fout kan gaan. De nieuwe methode is een stuk simpeler: de robot hoeft niet te weten wat er fout kan gaan of bij voorbaat al allerlei plannen B te leren. De robot gaat op het moment suprême gewoon snel en autonoom op zoek naar nieuw gedrag dat de tegenslag compenseert.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd