Onbekende breuk veroorzaakte aardbeving Haïti

De aardbeving die Haïti op 12 januari van dit jaar met vernietigende kracht trof, werd veroorzaakt door een breuk waarvan de wetenschap niet eens wist dat deze er was. Dat blijkt uit onderzoek. Eerder kreeg de Enriquillo-breuk de schuld van de 200.000 doden en anderhalf miljoen daklozen, maar dat is onterecht, zo beweren wetenschappers nu.

De onderzoekers baseren zich op nieuwe data. “Dit was zo’n grote verrassing dat ik dacht dat al onze berekeningen fout waren,” vertelt onderzoeker Eric Calais.

Enriquillo
Uit de eerste onderzoeken bleek dat de aardbeving die Haïti trof bij de Enriquillo-breuk plaatsvond. Deze loopt dwars door Haïti en bevindt zich langs de grenzen van de Caribische en Noord-Amerikaanse plaat. Bovendien heeft deze breuk al eerder tot aardbevingen geleid, dus de conclusie leek logisch.

Onjuist
Totdat de wetenschappers de kwestie nog eens van dichtbij bekeken. De bewegingen die ze rondom de breuk aantroffen, bleken niet in overeenstemming te zijn met de bewegingen die Enriquillo maakt. Er was dan ook maar één mogelijkheid: de beving vond langs een andere breuk plaats.

Gevaar
En die breuk kenden de wetenschappers helemaal niet. Het is dan ook onduidelijk hoe gevaarlijk deze is. Het is mogelijk dat deze breuk deel uitmaakt van een geheel nieuw breukensysteem. Wetenschappers proberen de aard van de breuk dan ook zo spoedig mogelijk te achterhalen en hopen zo een reële inschatting te kunnen maken van het gevaar dat Haïti mogelijk nog loopt.

Volgens Calais is de ontdekte breuk zo’n dertig kilometer lang en duikt deze met een graad van 60 graden noordwaarts de aarde in.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd