Onbeschermd korstmos redt zich prima in de ruimte

Flinke kou (-12 graden Celsius), enorme hitte (40 graden Celsius) en flink wat straling: daar kreeg korstmos dat buiten het internationale ruimtestation hing, mee te maken. Maar het overleefde!

Dat is te lezen in het blad Astrobiology. Een box met daarin bacteriën, zaden, algen en mossen werd in 2008 naar het ISS gestuurd. Om vervolgens een jaar later weer naar de aarde terug te keren. En nu zijn de resultaten van dat razendinteressante onderzoek dan eindelijk bekend!

Straling
De organismen bevonden zich vele maanden op rij in de ruimte. En daar kregen ze nogal wat te verduren. Extreme hitte en flinke kou, bijvoorbeeld. Maar ook straling. Hier op aarde beschermt de atmosfeer ons nog tegen die schadelijke UV-straling, maar in de ruimte stonden de bacteriën, zaden, algen en mossen er alleen voor.

WIST U DAT…

…we buitenaards leven mogelijk al gevonden hebben?

Indruk
Met name de korstmossen hebben tijdens en na het experiment grote indruk gemaakt. Eenmaal teruggekomen op aarde, groeiden de korstmossen weer net zo als voor hun trip in de ruimte. Alsof er niets gebeurd was… Hoe kan dat? De mossen gaan tijdens extreme omstandigheden (zoals die in de ruimte) in een soort winterslaap. “Ze wachten tot betere omstandigheden zich aandienen,” vertelt onderzoeker René Demets.

Zonnebrandcrème
Het onderzoek is superinteressant. Niet alleen voor astronomen, maar ook voor astrobiologen. En ook producenten van zonnebrandcrème zijn maar wat benieuwd naar de resultaten. De korstmossen werden achttien maanden lang aan de straling van de zon blootgesteld en overleefden dat nog ook. Mogelijk kunnen de korstmossen ons dan ook nog aan nieuwe ingrediënten voor een nog effectievere zonnebrandcrème helpen.

Astrobiologen hebben ook interesse, omdat zij graag willen achterhalen of panspermia tot de mogelijkheden behoort. Panspermia is een theorie die stelt dat het leven zich van de ene planeet naar de andere kan verspreiden. Bijvoorbeeld door mee te reizen op asteroïden. Dit onderzoek suggereert voorzichtig dat zo’n tripje inderdaad tot de mogelijkheden behoort: organismen kunnen immers onbeschermd in de ruimte overleven.

Bronmateriaal

"The toughest life on Earth" - ESA.int
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Liz Lister (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd