Ondergronds opgeslagen CO2 lekt niet zomaar weg

Is het slim om koolstofdioxide onder de grond op te slaan en om zo een op hol geslagen broeikaseffect te voorkomen? Misschien wel, want onderzoekers beweren dat CO2 lange tijd opgeslagen kan worden zonder dat het gas een weg naar boven vindt.

Heb je een ballon gevuld met helium, dan merk je dat het helium langzaam ontsnapt. Na een paar dagen of weken valt een ballon op de grond. Een ballon is immers gemaakt van rubber en dus niet helemaal dicht. Maar geldt dit ook voor CO2 dat wordt opgeslagen onder de grond? Sijpelt het gas niet langzaam weg, waardoor het dweilen met de kraan open is?

Eerdere studies
Eerder onderzoek toonde aan dat koolstofdioxide in ondergrondse reservoirs kan oplossen en dat er dan met CO2 doordrenkte pekel ontstaat. Pekel maakt de steenlagen zwakker, waardoor het CO2 kan ontsnappen. “Deze studies zijn uitgevoerd in een laboratorium of gebaseerd op theoretische modellen”, zegt professor Mike Bickle van de universiteit van Cambridge. “Om het gedrag van CO2 te voorspellen is het beter om naar natuurlijke CO2-reservoirs te kijken.”

100.000 jaar en geen corrosie
Wetenschappers van de universiteit van Cambridge analyseerden verschillende 100.000 jaar oude CO2-reservoirs. Zij troffen geen corrosie aan van de steenlagen boven ieder reservoir. Kortom, koolstofdioxide blijft veilig op z’n plek zitten en lekt niet weg. Dit maakt ondergrondse koolstofdioxideopslag veilig en beter voorspelbaar voor een langere periode.

Bouwen maar
Verschillende teams werken aan oplossingen om de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer te verlagen. Dit kan door CO2 in steen te veranderen, maar ook door koolstofdioxide onder de grond te pompen. In dat laatste geval worden lege reservoirs in de korst van de aarde gevuld met een hoge concentratie koolstofdioxide. CO2 moet tenminste 10.000 jaar opgeslagen worden om klimaatverandering tegen te gaan. Het nieuwe onderzoek laat zien dat 10.000 jaar geen enkel probleem is. Sterker nog: CO2 kan prima 100.000 jaar worden opgeslagen zonder dat het gas ontsnapt. Laten we dus maar beginnen met de bouw van de eerste CO2-opslagcentrales.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd