Onderhuidse apotheek werkt prima

Voor het eerst is een draadloze microchip erin geslaagd om mensen van hun dagelijkse dosis medicijnen te voorzien.

Dat meldt het blad Science Translational Medicine. De onderzoekers ontwikkelden een microchip die vervolgens onder de huid geïmplanteerd kon worden. De chip is helemaal draadloos en kan vanaf een afstandje worden geïnstrueerd om een medicijn af te leveren.

Experiment
Onlangs vonden de eerste experimenten met mensen plaats. En met succes. De onderzoekers voorzagen zeven vrouwen met osteoporose van de chip. Normaal gesproken moesten de dames elke dag middels een injectie medicatie tot zich nemen. De chip nam dat klusje nu over en diende de patiënten de medicijnen dagelijks toe.

De microchip. Foto: M. Scott Brauer (via MIT.edu).
Twintig
In de chip zitten twintig doses medicijnen. De reservoirs waar de werkzame stof zich in bevindt, zijn afgesloten met een dun laagje platina en titanium. Door een kleine elektrische stroom toe te passen, kan het medicijn het reservoir verlaten. De chip kan zo worden ingesteld dat deze de dosis automatisch loslaat. Ook is het mogelijk om de chip eigenhandig opdracht te geven de medicijnen los te laten.

Het werkt
Uit de experimenten blijkt dat de chip prima werkt. De medicijnen die de chip toediende, bleken net zo effectief als de medicijnen die met een injectie werden toegediend. Ook hadden proefpersonen – die de chip vier maanden lang droegen – geen last van de chip. Bovendien bleek de chip op veel regelmatigere tijden medicijnen toe te dienen: wanneer mensen het zelf moeten doen (bijvoorbeeld met een injectie) vergeten ze het nog wel eens.

De onderzoekers zijn van plan om een chip te ontwikkelen die nog meer medicijnen kan bevatten: honderden doses. Niet alleen mensen met osteoporose zijn gebaat bij de chip. Eigenlijk iedereen die regelmatig medicijnen slikt, kan iets met deze uitvinding. Toch zal het nog wel even duren voordat deze op de markt komt. Er moeten eerst nog meerdere klinische experimenten plaatsvinden.

Bronmateriaal

"Successful human tests for first wirelessly controlled drug-delivery chip" - MIT.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Sarah Macmillan (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd