Warmtescan van piramide van Cheops laat grote ‘afwijkingen’ zien

Sommige stenen van de piramide zijn tot wel zes graden Celsius warmer dan andere stenen. Hoe kan dat?

Wetenschappers bestudeerden de warmtestraling van de piramiden op verschillende momenten op de dag. Bijvoorbeeld vroeg in de morgen tot aan zonsopkomst. En aan het eind van de middag tot zonsondergang. Wanneer de onderzoekers de warmtestraling in de ochtend bestudeerden, verplaatste de warmte zich van de binnenkant van de piramide naar de buitenkant. Aan het eind van de middag gebeurde het tegenovergestelde.

Wat kan warmte ons vertellen?
Door de warmtestraling van de piramiden te bestuderen, hopen onderzoekers meer te weten te komen over de samenstelling en indeling van de piramiden. Als een piramide gebouwd is met stenen die van hetzelfde materiaal zijn gemaakt en een identieke warmte-emissie hebben, dan zullen er geen grote temperatuurverschillen worden gemeten. Anders wordt het wanneer er in een piramide verschillende soorten materialen zijn gebruikt of er onbekende ruimtes in een piramide zitten. Dan zullen er wel warmteverschillen worden waargenomen, omdat sommige delen van de piramide dan sneller opwarmen of afkoelen dan andere delen.

De knikpiramide. Afbeelding: Gérard Ducher (via Wikimedia Commons).
De knikpiramide. Afbeelding: Gérard Ducher (via Wikimedia Commons).
Temperatuurverschillen
Uit het onderzoek blijkt dat alle onderzochte piramides – de Piramide van Cheops, de Piramide van Chefren (beiden te zien op de foto hierboven), de Knikpiramide van Snofroe en de Rode piramide van Snofroe – tijdens een periode van opwarming en afkoeling wel temperatuurverschillen lieten zien. Echt opvallend waren die temperatuurverschillen in het geval van de Piramide van Cheops. Sommige groepen stenen weken qua temperatuur wel zes graden af van andere groepen stenen. Om aan te geven hoe groot dat verschil is: temperatuurverschillen tussen twee kalkstenen van verschillende kwaliteit liepen doorgaans van 0,1 tot 0,5 graden. Dan is 6 graden verschil dus wel heel veel.

Onbekende ruimtes?
De onderzoekers namen het temperatuurverschil waar aan de oostzijde van de piramide, op de begane grond. Waar het temperatuurverschil exact door veroorzaakt wordt, is nog onduidelijk. Wel hebben de onderzoekers daar ideeën over. Ze zouden kunnen worden veroorzaakt door de aanwezigheid van een onbekende ruimte, maar ook door interne luchtstromen. Nader onderzoek zal uit moeten wijzen wat er exact gaande is.

De wetenschappers deden hun ontdekking tijdens het Scan Pyramids Project. Tijdens dit project worden vier beroemde piramides uitgebreid gescand. Het eerste deel van het onderzoek – waarbij de onderzoekers zich richtten op de warmte – is nu afgerond. De volgende stap is infrarood onderzoek. Meer weten over dit fascinerende project? Onderstaand filmpje geeft kort een overzicht van wat de onderzoekers allemaal gaan doen.

Bronmateriaal

Persbericht End of the first phase of the #ScanPyramids mission.
Conclusion: Thermal anomalies observed on all monuments, including Khufu Pyramid - Verkregen via HIP Institute
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Berthold Werner (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd