Onderzoekers doorgronden pestkoppen

 PSYCHOLOGIE  Pestkoppen die hun klasgenootjes het leven zuur maken, doen datzelfde in de meeste gevallen ook thuis. Daar moeten hun broers en zussen het ontgelden. De redenen voor het pesten blijken afhankelijk te zijn van het geslacht van de pestkop. Meisjes doen het vanwege de onderlinge relaties, jongens om hun dominante positie te behouden.

De Italiaanse onderzoekers lieten 195 kinderen tussen de tien en twaalf jaar oud vragen beantwoorden over hun pestgedrag. Werden ze gepest? Waren ze zelf pestkop? En hoe ging dat thuis? Alle kinderen hadden broertjes en/of zusjes die maximaal vier jaar ouder of jonger waren.

De kinderen die thuis pestten, deden datzelfde meestal op school. Of het pestgedrag op school of thuis begint, is nog niet duidelijk.

Wetenschapper Ersilia Menesini kwam tot de conclusie dat kinderen met oudere broers of zussen eerder zelf gepest werden. De pestkoppen die hun jongere broertjes en/of zusjes tot hun slachtoffers maakten, waren meestal van het mannelijke geslacht. Volgens Menesini heeft het pesten van broers en zussen alles te maken met het behouden van de dominante positie in het gezin.

Bij pestkoppen van het vrouwelijk geslacht ligt dat anders. Daar heeft het pesten van broers en zussen te maken met een slechte relatie tussen de gezinsleden. De leeftijd en positie in het gezin speelt daarbij geen rol. De conflicten hingen samen met een gebrek aan empathie.

Het onderzoek kan ouders wel helpen bij het aanpakken van pestgedrag. Zo kan er thuis meer aandacht besteed worden aan de relatie tussen de gezinsleden. Docenten zullen – om het pesten te stoppen – verder moeten kijken dan het schoolplein; de thuissituatie kan een hoop verklaren.

Bronmateriaal

"Bullying at School, Home Linked" - Psychcentral.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd