Onderzoekers ontdekken pimpelpaarse krab

Paarser kan niet: de nieuwe krab Insulamon palawanese is echt pimpelpaars. Het dier woont op een Filipijns eilandje.

De wetenschappers beschrijven hun vondst in het blad The Raffles Bulletin of Zoology. De nieuwe krab maakt deel uit van het geslacht Insulamon. Voor de vondst van I. palawanese telde dit geslacht slechts één soort: Insulamon unicorn.

Nog meer
Maar bij nader inzien blijken er nog veel meer soorten in het geslacht thuis te horen. De pimpelpaarse I. palawanese bijvoorbeeld (zie de foto hierboven). Maar er is nog meer: onderzoekers vonden nog drie nieuwe soorten die tot dit geslacht behoren. I. magnum bijvoorbeeld. Ook deze krab is paars. En dan is er nog I. johannchristiani. De vrouwtjes van deze soort zijn eveneens paars. De mannetjes meer oranje. En dan is er nog I. porculum.

Links: I. magnum (boven een mannetje, onder een vrouwtje). Rechts: I. johannchristiani (boven een vrouwtje, onder een mannetje). Foto's: The Raffles Bulletin of Zoology.

Variatie
Insulamon palawanense komt het meest veelvuldig op het eiland Palawan voor. Het is dan ook waarschijnlijk dat variaties binnen deze soort groter zijn dan binnen de andere nieuwe soorten. De overige nieuwe soorten hebben namelijk een veel beperkter leefgebied.

De krabben leven in kleine stroompjes, maar brengen soms ook enige tijd op het droge door. Ze verbergen zich graag onder keien en zijn voornamelijk ‘s nachts actief.

Bronmateriaal

"Revision of the genus Insulamon NG & Takeda, 1992, (Crustacea: decapoda: Potamidae) with description of four new species" - NUS.edu.sg
De foto bovenaan dit artikel is afkomstig uit het blad The Raffles Bulletin of Zoology.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd