Onderzoekers ontdekken zestiende eeuws Nederlands scheepswrak

Het is de oudste vondst van een zeevarend schip in de Nederlandse wateren ooit.

Onderzoekers zijn op een Nederlands scheepswrak daterend uit de zestiende eeuw gestuit. Een bijzondere vondst. Want nog nooit eerder werd er zo’n oud zeevarend schip in de Nederlandse wateren ontdekt. “Deze vondst is een verrijking van het Nederlands erfgoed,” aldus minister Van Engelshoven.

Geluk bij een ongeluk
De ontdekking van het scheepswrak was erg onverwachts. Het wrak werd namelijk gevonden tijdens het opruimen van containers, die op nieuwjaarsnacht van vrachtschip MSC Zoe afvielen. Honderden containers belandden in zee. Een gedeelte daarvan spoelde aan. Maar om de overige containers te verzamelen, werden er ruimers in gezet. “Tijdens het bergen van de containers is de spectaculaire ontdekking gedaan,” vertelt Van Engelshoven. “De vondst kan met recht een geluk bij een ongeluk worden genoemd.”

Schip
Tijdens de bergingsoperatie werden er koperplaten en houten balken omhoog getild. Deze werden vervolgens door onderzoekers nader bestudeerd. Na analyse blijken de balken afkomstig te zijn van een schip met een gladde romp. Het schip was waarschijnlijk zo’n 30 meter lang en vervoerde koperen platen.

Eén van de houten balken. Ook de afdruk van ronde, kopere platen is te zien. Afbeelding: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Hout
Ook het hout werd onder de loep genomen. En de onderzoekers constateren dat het hout in 1536 is gekapt. Het schip zou zo rond 1540 in Nederland zijn gebouwd. De koperplaten zijn na onderzoek gedateerd rond diezelfde periode. De platen zijn daarnaast voorzien van merktekens van de familie Fugger. Deze familie had in de 16e eeuw het monopolie op de koperproductie.

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed gaat het gevonden scheepswrak verder onderzoeken. “Ik ben heel nieuwsgierig welke informatie er nog meer boven water gaat komen,” aldus Van Engelshoven.

Bronmateriaal

"Oudste zeevarende schip gevonden" - Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Afbeelding bovenaan dit artikel: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd