Ontbossing bevordert malaria

Het kappen van bossen zorgt ervoor dat muggen beter gedijen en malaria zich sterker verspreidt. Dat concluderen Amerikaanse onderzoekers. De invloed van de ontbossing blijkt groot. In Brazilië werd in een provincie 4,2 procent van alle bomen gekapt. Dat leidde tot 48 procent meer gevallen van malaria.

“Het blijkt dat ontbossing één van de ecologische factoren is die een malaria-epidemie kan veroorzaken,” vertelt onderzoeker Sarah Olson. In Brazilië is het niet ongewoon dat bossen verdwijnen; boeren zetten de bomen in brand om meer ruimte te scheppen voor hun bedrijf. Behalve klimaatverandering werkt dat dus ook ziektes in de hand.

De onderzoekers bestudeerden de muggen en keken vooral hoe ze zich gedroegen wanneer bossen werden gekapt. Daarnaast legden ze de ontbossing naast de gezondheidsdata van de lokale bevolking. De link was niet te missen. “Hoe we onze landschappen en in dit geval tropische regenwouden behandelen, heeft gevolgen voor de volksgezondheid,” concludeert onderzoeker Jonathan Patz.

Wereldwijd sterven jaarlijks 860.000 mensen aan malaria. In Brazilië lopen elk jaar 500.000 mensen de ziekte op.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd