Ontbossing minder schadelijk dan gedacht

De vernietiging van bossen zou enorm bijdragen aan klimaatverandering. Bomen en de grond waarin deze staan, slaan namelijk CO2 op en dat komt tijdens de ontbossing allemaal vrij. Het was genoeg reden voor de internationale politiek om te besluiten de ontbossing een halt toe te roepen. Maar nu blijkt dat de CO2 die vrijkomt bij ontbossing ongeveer de helft kleiner is dan gedacht.

Dat klinkt als goed nieuws: een meevaller. Maar op politiek niveau is het een klap in het gezicht. De wereldleiders hebben namelijk na al uren onderhandelen in Cancún nog maar uitzicht op één harde afspraak en dat is: ontbossing tegengaan. En nu blijkt dat dat geen zoden aan de dijk zet.

Acht procent
Vier jaar geleden stelde het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) dat ontbossing verantwoordelijk was voor zo’n 20 procent van de CO2-uitstoot. Kort daarop berekenden andere wetenschappers dat het ‘slechts’ om vijftien procent zou gaan. En nieuw onderzoek lijkt de politiek de genadeslag te geven: de ontbossing zorgt slechts voor acht procent van de CO2-uitstoot.

Nog minder
In de nieuwe studie werd alleen gekeken naar de gekapte bomen en de CO2 die daarbij vrijkwam. Er werd geen rekening gehouden met de bomen die er in diezelfde periode bijgeplant werden. Dat betekent dat het percentage nog verder kan dalen als de ‘nieuwe’ bomen ook worden meegerekend. Bovendien gaan de cijfers over de periode tot 2005. Na die tijd hebben veel landen de ontbossing een halt toegeroepen en daardoor daalt het percentage anno 2010 nog verder.

WIST U DAT…

…democratie en dictatuur bossen goed doen?

Overtuigd?
Lang niet alle onderzoekers zijn even overtuigd door de studie. Mogelijk is ontbossing op zichzelf inderdaad niet zo’n big deal. Maar wat er daarna met de grond gebeurt, heeft zeker invloed. Zo wordt de grond helemaal omgeploegd en klaargemaakt om als akker te gaan dienen.

Als het onderzoek het toch bij het rechte eind heeft, staat één ding vast: één van de weinige succesverhalen die Cancún voortbrengt – de gesprekken over het terugdringen van de ontbossing – wordt een desillusie.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd