Ontdekking Higgs-deeltje nabij

De ontdekking van het Higgs-deeltje is nabij. Dit zeggen deeltjesfysica tijdens een conferentie in Parijs. Als het ontbrekende Higgs-deeltje wordt gevonden, dan klopt het standaardmodel. Blijkt het zogenaamde ‘God-deeltje’ niet te bestaan, dan klopt het standaardmodel niet. Dit resulteert in een wetenschappelijke revolutie.

Wetenschappers van Fermilab in Illinois beweren dat ze dichtbij de vondst van het Higgs-deeltje zijn. Uit berekeningen van kwantumeffecten leiden zij af dat het deeltje tussen de 114 en 185 GeV/c2 groot is. In vergelijking: 100 GeV/c2 is de massa van 107 protons. Oftewel, het Higgs-deeltje is vele malen zwaarder dan een proton.

Dit is een flinke stap vooruit, omdat wetenschappers zo nog accurater kunnen zoeken. In plaats van alle deeltjes te analyseren, hoeven ze alleen maar op zoek te gaan naar deeltjes die 114 tot 185 CeV/c2 groot zijn. Hierdoor is de kans groter dat het Higgs-deeltje sneller wordt gevonden.

Wie wint?
Overigens is niet het Fermilab, maar de Large Hadron Collider dichter bij de ontdekking van het Higgs-deeltje. Wetenschappers van de Large Hadron Collider vonden onlangs top quarks, de zwaarste elementaire deeltjes. Top quarks hebbben namelijk een speciale band met Higgs-deeltjes.

Higgs-deeltje
Het Higgs-deeltje zit in de standaardmodel van de deeltjesfysica – een theorie waarin de krachten en deeltjes die alle materie vormen beschreven worden – maar is nog nooit direct waargenomen. “Zonder dit mechanisme schiet het standaardmodel zeer ernstig tekort en moeten we op zoek naar nieuwe verklaringen voor het bestaan van massa”, vertelt professor Pierre van Mechelen aan Scientias.nl. “Het Higgsmechanisme werd al in de jaren ‘60 van de vorige eeuw voorgesteld en de meeste fysici geloven eigenlijk wel dat het op een of andere manier klopt.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd