Ontmoeting met gasreus leidde tot de ringen van Chariklo

Wetenschappers denken te weten hoe een planetoïde zoals 10199 Chariklo aan zijn ringen komt. Het is een overblijfsel van een ontmoeting met een grote planeet.

In 2014 deden astronomen een verrassende ontdekking. De planetoìde 10199 Chariklo bleek omringd te worden door twee smalle ringen. Nog nooit waren rond zo’n klein object in de ruimte ringen aangetroffen. Een jaar later ontdekten onderzoekers ook ringen rond planetoïde 2060 Chiron.

Oorsprong
Na die verrassende ontdekkingen was er één vraag die onderzoekers bezig bleef houden: hoe kwamen deze kleine objecten aan hun ringen? Onderzoekers denken daar nu een antwoord op te hebben, zo is te lezen in het blad The Astrophysical Journal Letters.

IJzige ring
Het begint allemaal met een ontmoeting tussen de planetoïde en een grote planeet (zoals Saturnus en Jupiter), zo suggereren computersimulaties. Wanneer de kern van de planetoïde bestaat uit silicaat en bedekt wordt met ijs, zal het ijs door de grote planeet van de planetoïde worden getrokken. Dat ijs vormt vervolgens een ring rond de planetoïde.

Centaur-planetoïden
“Ringvorming zou een natuurlijke uitkomst van zulke extreme ontmoetingen zijn,” schrijven de onderzoekers. “En Centaur-planetoïden (zoals Chariklo en Chiron) kunnen zulke ringsystemen verkrijgen, omdat ze de baan van zulke grote planeten doorkruisen.”

Het is zeker niet voor het eerst dat astronomen met een verklaring voor het ringsysteem van Chariklo en Chiron komen. Eerder stelden ze dat Chariklo een maantje had gevangen dat in stukken brak toen Chariklo te dicht bij Neptunus in de buurt kwam. De brokstukken van het maantje vormden de ringen rond Chariklo. Weer een andere hypothese stelt dat opwarming van de planetoïde aan de ringen ten grondslag ligt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd