Onze zon gefilmd: drie jaar tijd in drie minuten

zon-beeld

NASA heeft een spectaculaire video uitgeven, waarop onze moederster zichtbaar is over een periode van drie jaar. Natuurlijk is de video flink versneld, waardoor de protuberansen en zonnevlammen door het beeld schieten.

Een instrument van het Solar Dynamics observatorium maakt iedere twaalf seconden een foto van de zon. Dit instrument doet dat in tien verschillende golflengten. De beelden die in de video gebruikt zijn, zijn in extreem ultraviolet licht geschoten.

“In de video is te zien hoe de zon in 25 dagen roteert,” vertelt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie in een persbericht. “Daarnaast is duidelijk te zien hoe de zonneactiviteit is toegenomen in drie jaar tijd.”

Het is niet zo vreemd dat de zonneactiviteit toeneemt. De zon wordt namelijk wakker. De zon volgt een cyclus die ongeveer elf jaar duurt. Gedurende die cyclus neemt de activiteit op de zon toe (tot het zonnemaximum) en af (tot het zonneminimum). Het laatste zonneminimum vond plaats in 2008, sinds januari 2010 begint de zon weer wakker te worden en het zonnemaximum staat gepland voor dit jaar (of misschien volgend jaar).

Als u de video op bepaalde momenten stilzet, ziet u bijzondere gebeurtenissen, zoals:
0:30,24 – Gedeeltelijke maansverduistering
1:11,02 – X6,9 zonnevlam van 9 augustus 2011
1:28,07 – Komeet Lovejoy
1:51,07 – Venusovergang
2:28,13 – Gedeeltelijke maansverduistering

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd