Wetenschappers zijn weer een stapje dichter bij ‘onzichtbaarheidsmantel’

20121112-123514.jpg

Binnenkort zouden de Harry Potterfilms wel eens een stukje dichter bij de realiteit kunnen komen. Wetenschappers hebben namelijk een grote stap gezet in het maken van een werkende ‘onzichtbaarheidsmantel’.

Het is niet de eerste keer dat een onzichtbaarheidsapparaat wordt gebouwd. Dezelfde uitvinders van de Duke Universiteit maakten al in 2006 hun eerste onzichtbare materiaal. Maar dat werkte net niet optimaal. Nu heeft één van de uitvinders dat materiaal verbeterd.

Meta-materialen
De wetenschappers maken gebruik van zogenaamde meta-materialen. Dat zijn door de mens gemaakte materialen die bepaalde bijwerkingen hebben. Eén van die bijwerkingen is bijvoorbeeld het ombuigen van licht. De elektromagnetische straling kan dan om een object heen worden gebogen, om dan vervolgens aan de andere kant weer bij elkaar te komen. Dat betekent dat het object waar het licht langsop gaat, niet te zien is.

…we al vaker hebben geschreven over de onzichtbaarheidsmantel?

Verklapt door reflecties
Zes jaar geleden wisten de onderzoekers al een dergelijk materiaal te maken. Maar dat was verre van perfect, zegt student Nathan Landy, die aan het project meewerkte. “Het materiaal leidde het licht om, maar zorgde toch voor bepaalde reflecties. Denk maar aan een raam: je kunt daar gewoon door naar buiten kijken, maar omdat er licht op valt zie je toch dat het om glas gaat.”

Glasvezel
Hetzelfde probleem had het team met dit materiaal. Omdat het oppervlak van het materiaal in vier kwadranten was opgedeeld, ontstond er reflectie in de hoeken van ieder kwadrant. Nu heeft het team een nieuw materiaal gebruikt, dat bestaat uit kleine strips glasvezel omhuld met koper. Die strips zijn nu niet parallel tegenover elkaar gezet, maar juist op zo’n manier dat het licht volledig van de hoeken verdwijnt.

Driedimensionaal
De volgende stap die de onderzoekers nu willen maken, is om het materiaal ook driedimensionaal te kunnen inzetten. Momenteel werkt de techniek alleen nog op een tweedimensionaal oppervlak.

Misschien duurt het dus nog even voor we zelf de onzichtbaarheidsmantel om kunnen slaan, maar Landy denkt wel dat de uitvinding nut heeft voor het gebruik van glasvezel. “Door deze techniek kunnen we meer leren over hoe we glasvezel veel efficiënter kunnen maken.”

Bronmateriaal

"Making a better invisibility cloak" - Eurakalert.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door William (cc via Geograph.org.uk).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd