Oog in oog met Mozes: dan komen diepe gevoelens los

mozes

Kan kunst iets losmaken bij mensen? Jazeker! Italiaanse onderzoekers hebben de hersenactiviteit van mensen gemeten, die keken naar het beroemde sculptuur van Mozes in San Pietro in Vincoli in Rome.

Mozes met hoorns?

Het marmeren beeldhouwwerk van Mozes is tussen 1513 en 1516 gemaakt door Michelangelo Buonarroti. Het is een voorstelling van de Bijbelse persoon Mozes, die uitrust nadat hij de tien geboden van God heeft ontvangen. Op het hoofd van Mozes zijn hoorns zichtbaar. Dit is een foute vertaling van Exodus 34:29-35. Daarin staat dat er stralen van licht van Mozes afkwamen. Oorspronkelijk vertaalde kerkvader Hiëronymus van Stridon het Herbreeuwse ‘קרן’ (KRN) als ‘karan’, dat hoorn betekent. Eigenlijk staat er ‘keren’, dat straal betekent.

Het team van wetenschappers van de universiteit van Rome monitorde de hersenactiviteit van bezoekers, terwijl zij het beeld van Mozes bekeken. Het is belangrijk dat dit in het San Pietro in Vincoli gebeurde, omdat emoties dan vaak heftiger zijn dan wanneer proefpersonen een foto of video bekijken.

Uit de scans is naar voren gekomen dat bezoekers diepe gevoelens ervaren, wanneer zij oog in oog staan met Mozes. Mensen worden dus vooral emotioneel wanneer zij direct naar het gezicht of in de ogen van Mozes kijken. Staat een bezoeker recht voor het beeldhouwwerk? Dan is er sprake van minder heftige gevoelens, maar dat komt omdat Mozes opzij kijkt.

Het is al langer bekend dat kijken naar portretten van mensen iets losmaakt bij mensen. Meer nog dan het kijken naar schilderijen met religieuze inhoud of stillevens. De onderzoekers presenteren hun resultaten tijdens het World Congress of Biomedical Engineering (IEEE-EMBS) in Chicago in augustus. De wetenschappers hebben een aanvraag ingediend om ook de hersenactiviteit te meten van bezoekers van het Colosseum, Forum Romanum en de Sixtijnse Kapel. De resultaten van dit onderzoek helpen om meer inzicht te geven in hoe kunstenaars emoties proberen uit te lokken bij bezoekers.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd