Oogkleur veranderen met lasers: goed idee?

Een Amerikaanse dokter verandert de kleur van de ogen met behulp van lasers. Niet iedereen is enthousiast.

Twintig seconden laserlicht. Meer is er volgens dokter Gregg Homer niet nodig om bruine ogen geleidelijk aan te doen veranderen in blauwe ogen. Hoe kan dat? Door de laser verandert de structuur van de pigmentcellen. Het lichaam denkt dat de cellen beschadigd zijn en geeft een eiwit af. Dit eiwit zorgt er indirect weer voor dat de beschadigde cellen worden weggehaald. In eerste instantie worden de ogen donkerder, maar na zo’n drie weken beginnen ze blauw te kleuren.

Veilig
Volgens Homer is de methode veilig. Eerst wordt een foto van de iris gemaakt om te bepalen welke delen van de iris moeten worden behandeld. Het licht van de lasers wordt geabsorbeerd door het pigment en bereikt het oog dus niet.

WIST U DAT?

…wetenschappers onlangs door de ogen van de ander hebben gekeken?

Geld
Homer staat te springen om te starten met klinisch onderzoek. En dat is niet zo verwonderlijk. Er is namelijk veel geld mee te verdien. Er zijn heel wat mensen die nu gekleurde lenzen dragen of in ieder geval de wens hebben om een andere kleur ogen te krijgen. Homer kan die wens uit laten komen.

Klinkt geweldig. Maar lang niet iedereen is overtuigd. De behandeling is namelijk niet terug te draaien: pigment dat weggehaald is, komt nooit meer terug. “Het pigment is er niet voor niets,” merkt oogchirurg Larry Benjamin op. Hij is bang dat er problemen ontstaan als het pigment wordt verwijderd. Mensen gaan minder goed zien of krijgen staar. Homer wil daar niets van weten. Hij stelt dat er enkel pigment van het oppervlak van het oog wordt gehaald. Dit pigment zou geen medische betekenis hebben. Hij benadrukt dat experimenten op dieren goed zijn verlopen en ook zeventien mensen hebben de behandeling al ondergaan. Hij zoekt nu naar nieuwe investeerders om nog meer experimenten te kunnen uitvoeren. Binnen enkele jaren moet de behandeling dan op de markt komen.

Bronmateriaal

"Doctor trials laser treatment to change eye colour" - BBC.co.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Mikebert4 (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd