Ook astronauten laten hun stem horen tijdens Amerikaanse presidentsverkiezingen

Morgen is het zover: de Amerikaanse presidentsverkiezingen worden gehouden. Vele Amerikanen gaan dan naar de stembus. De Amerikaanse astronauten Sunita Williams en Kevin Ford hebben die mogelijkheid helaas niet. Maar dat wil niet zeggen dat hun stem niet gehoord wordt…

In 1997 werd de wet Texas House Bill 841 ingevoerd. De wet maakt het mogelijk voor astronauten uit Texas om wanneer ze zich niet op aarde bevinden, toch hun stem uit te brengen. De eerste astronaut die dat deed was David Wolf, in 1997. Sindsdien hebben diverse astronauten vanuit het ISS hun stem laten horen. En ook tijdens deze presidentsverkiezingen zitten er weer enkele Amerikaanse burgers in de ruimte.

Hoe werkt het?
Er komt een mail aan op het zeer beveiligde mailadres van de astronaut. Het Johnson Space Center stuurt deze – net als alle andere mails – per satelliet naar het ISS. De astronaut brengt per mail zijn stem uit en stuurt zijn stem terug naar de griffier. De stem wordt vervolgens bij de stemmen van de andere Amerikanen opgeteld.

WIST U DAT…

…NASA plannen heeft om astronauten een jaar lang naar het ISS te sturen?

Vanaf de aarde
Tijdens deze verkiezingen gaat het echter ietsje anders. Williams en Ford stemden reeds voordat ze met een Sojoez-capsule naar het ISS vlogen. Namelijk toen ze zich in Rusland bevonden, om voorbereidingen voor hun vlucht te treffen. Dat het in dit geval anders gaat, heeft alles te maken met de Texas House Bill. Deze is speciaal ontworpen voor inwoners van Texas, de staat waar zich ook het NASA Johnson Space Center bevindt en waar men dus ook de meeste astronauten zou verwachten. Williams en Ford komen echter niet uit Texas.

Dat de VS zoveel moeite doet om astronauten die zich tijdens de verkiezingen in de ruimte bevinden in staat te stellen om te stemmen, is logisch, zo stelt astronaut Leroy Chiao die in 2004 vanuit de ruimte zijn stem uitbracht. “Waarom ze zoveel moeite doen voor zo weinig mensen? Omdat stemmen het meest basale, maar krachtigste middel van alle burgers is, om deel te kunnen nemen aan het gekoesterde Amerikaanse recht om je leiders te kiezen.”

Bronmateriaal

"Democracy in Orbit: Chiao to Vote in Space" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd