Ook de honingbij is nu uitgerust met een ‘zwarte doos’

bij

Een micro-sensor op de rug van honingbijen moet meer inzicht geven in wat er allemaal misgaat in het bijenlandschap.

De bij heeft het moeilijk. Wereldwijd neemt het aantal bijen sterk af en nog altijd is niet helemaal duidelijk hoe dat komt. Zijn ziekten de boosdoener? Of pesticiden? Of is het een combinatie van factoren? Wat we wel zeker weten, is dat de terugloop van het aantal bijen een groot probleem is. Ongeveer een derde van het voedsel dat wij nuttigen wordt door bijen bestoven. Wanneer de bij verdwijnt, vindt die bestuiving niet plaats en komt ook ons voedsel in gevaar. Vandaar dat onderzoekers er momenteel alles aan doen om inzicht te krijgen in de problematiek van de bij. En nu werpen Australische wetenschappers een nieuw wapen in de strijd: een micro-sensor.

“De sensoren werken net zo als de zwarte doos van een vliegtuig: ze voorzien ons van belangrijke informatie over de stressfactoren die van invloed zijn op de gezondheid van de bij,” legt onderzoeker Paulo de Souza uit. De sensoren monitoren onder meer de bewegingen van de bij. “Deze technologie stelt ons in staat om de effecten die stressfactoren zoals ziekte, pesticiden, luchtvervuiling, watervervuiling, dieet en extreem weer op de bewegingen van de bijen en hun vaardigheid om te bestuiven heeft.” Bijen zijn namelijk heel voorspelbare organismen en wanneer hun gedrag opeens verandert, moet dat wel te maken hebben met veranderingen in hun omgeving.

Een bij wordt van een micro-sensor voorzien. Afbeelding: CSIRO.
Een bij wordt van een micro-sensor voorzien. Afbeelding: CSIRO.

De onderzoekers richtten zich op bijen in Australië. Een bewuste keuze. Australië is het enige land ter wereld dat niet te maken heeft met de Varroamijt die hele bijenkoloniën kan uitroeien. “Daarmee kan Australië dienst doen als een controlegroep voor onderzoek naar dit belangrijke onderwerp dat op een dag ook ons probleem kan worden,” stelt onderzoeker Saul Cunningham.

Bronmateriaal

"CSIRO calls on researchers worldwide to join forces to save honey bees" - CSIRO.au
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door CSIRO.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd