Ook dolfijnen werken met een wingman

Nieuw onderzoek wijst erop dat dolfijnen elkaar helpen om een partner te vinden. En samen doen ze het beter, zo blijkt.

Onderzoeker Jo Wiszniewski bestudeerde samen met enkele collega’s tuimelaars. En ze ontdekten iets bijzonders in de groep dolfijnen die ze onderzochten.

Jongen
In de groep zaten veertien vaders die samen 32 jongen hadden. Dertien jongen behoorden toe aan vaders die deel uitmaakten van één alliantie. Deze alliantie bestond uit vier dolfijnen. Drie jongen hadden vaders die deel uitmaakten van een alliantie van drie. En vijf jongen kwamen voort uit een alliantie van drie mannetjes. Slechts elf jongen hadden een vader die zich alleen wel redde of voortkwam uit een alliantie van twee mannetjes, zo schrijven de onderzoekers in het blad Journal of Animal Ecology.

Samenwerken

Het is niet voor het eerst dat onderzoekers ontdekken dat dolfijnen allianties vormen om elkaar aan een vrouw te helpen. Maar in eerdere onderzoeken waren de dolfijnen in een alliantie allemaal familie van elkaar. Dat ze bereid waren om elkaar te helpen, was logisch. Wanneer één van de dolfijnen een vrouwtje en nageslacht kreeg, hadden alle dolfijnen daar baat bij: hun genen werden ook doorgegeven. De dolfijnen die nu zijn bestudeerd, waren niet verwant. Het bewijs dat dolfijnen elkaar ook helpen als ze er zelf niet direct baat bij hebben.

Maximaal succes
Dat wijst erop dat mannetjes meer succes hebben met het vinden van een partner en het krijgen van nageslacht wanneer ze samenwerken. “Deze resultaten zijn fascinerend, omdat ze laten zien dat mannelijke tuimelaars met elkaar moeten samenwerken om hun kans op nageslacht te maximaliseren.”

Waarom?
Maar hoe komt het dat een mannetje met één of meerdere wingmans zoveel succes heeft? “Mannetjes in allianties hebben meer controle over de vrouwen.” De mannetjes omsingelen een vrouwtje. “Het vrouwtje kan niet wegkomen. Ze proberen haar weg te houden van andere mannetjes.”

Dat de mannetjes bereid zijn om elkaar te helpen, is volgens Wiszniewski geen bewuste keuze. Het is een noodzakelijkheid. Vrouwelijke dolfijnen zetten slechts één keer in de twee tot vijf jaar een jong op de wereld. “Daarom is er zoveel druk op de mannetjes om allianties te vormen.”

Bronmateriaal

"Researcher discovers male bottlenose dolphins using social network to secure a mate" - MQ.edu
"Dolphins team up to get the girl" - News.discovery.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Jeff Kraus (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd