Ook Europa wil naar de maan

De maan is uit aan het groeien tot een ware topbestemming: na de Amerikanen en Chinezen willen ook de Europeanen er weer heen.

Het is alweer 42 jaar geleden dat de eerste mensen de maan bezochten. En hoewel er in de tussentijd heel wat ‘final frontiers‘ doorbroken zijn, lonkt de maan toch nog altijd. Zo heeft NASA dit weekend nog twee onbemande sondes naar de maan gestuurd. En China wil binnen twee jaar een robot naar de maan sturen en in 2025 een Chinees op de maan zetten.

WIST U DAT…

Europa
Ook Europa heeft ambities in die richting: ESA werkt aan een onbemande maanlander die in 2018 gelanceerd moet worden. De lander moet onderzoek gaan doen bij de zuidpool van de maan. De onbemande lander gaat daar onder meer op zoek naar water. “We weten beslist niet waar water vandaan kan komen als we ter plaatse niet meer experimenten gaan doen,” stelt onderzoeker Colin Pillinger.

Gevaarlijk
De lander moet zelfstandig op de maan zien te landen. En dat zal nog niet meevallen. De locatie waar de lander aan de slag moet, is redelijk gevaarlijk met veel rotsblokken en bergkammen. “Deze missie zal Europa de nodige technologie bezorgen om in de toekomst op andere hemellichamen te kunnen landen,” vertelt Bruno Gardini.

Het is niet onaannemelijk dat het gebied waar de lander nu terechtkomt in de toekomst dienst gaat doen als ‘tweede thuis’ voor astronauten. “Onze ambitie is om ooit een Europese astronaut op de maan te laten werken.”

Bronmateriaal

"De maan in het vizier" - ESA.int
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd