Ook het genoom van het rendier is nu volledig in kaart gebracht

Geen enkel geheim van Rudolf is meer veilig!

Het genoom van het rendier is ietsje kleiner dan dat van mensen en qua grootte (2,6 GB of 2,6 miljard basenparen) vergelijkbaar met dat van schapen. Die conclusie kunnen onderzoekers trekken nadat ze het genoom van het rendier (Rangifer tarandus) in kaart hebben gebracht.

Fascinerend
Onderzoekers kondigen regelmatig aan het genoom van een bepaalde diersoort in kaart te hebben gebracht. Maar deze aankondiging is toch extra bijzonder. Niet alleen omdat het rendier – dankzij de Kerstman – tot de verbeelding spreekt. Maar ook omdat het rendier gewoon een heel fascinerende diersoort is die er nog behoorlijk wat geheimpjes op nahoudt.

Rendier

Het rendier wordt vaak gehouden voor de melk. Die is veel rijker aan eiwitten dan koeienmelk. Bovendien zit er veel minder lactose in, wat weer interessant is voor mensen die slecht tegen dit stofje kunnen.

Uniek
R. tarandus is de enige volledig gedomesticeerde hertachtige (zie kader). En ook de enige hertachtige die wereldwijd voorkomt: hij leeft in bergachtige gebieden in Noord-Azië, Noord-Amerika en Europa, maar kan bijvoorbeeld ook prima uit de voeten op de toendra en in arctische gebieden. Maar het rendier is om nog meer redenen bijzonder. Zo is het de enige hertachtige waarbij zowel mannetjes als vrouwtjes een gewei kunnen verkrijgen.

De onderzoekers hopen dat het genoom meer inzicht geeft in hoe het rendier deze unieke eigenschappen heeft ontwikkeld (in het genoom zijn nu al 355 genen geïdentificeerd die alleen het rendier heeft). Daarnaast kan het genoom meer inzicht geven in de evolutionaire geschiedenis van het rendier.

Nieuwsgierig hoe onderzoekers dat nu precies doen, zo’n genoom in kaart brengen? Lees hier hoe dat stap voor stap werkt!

Bronmateriaal

"raft genome of the Reindeer (Rangifer tarandus)" - GigaScience

Afbeelding bovenaan dit artikel: Natalia_Kollegova / Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd