Ook honden kunnen een eeneiige tweeling zijn

Niet alleen mensen, maar ook honden kunnen een eeneiige tweelingen voortbrengen. Wetenschappers vermoeden al langer dat dit kan, maar hebben nu voor het eerst bewijs hiervoor.

Dierenarts Kurt de Cramer hielp in Zuid-Afrika bij de geboorte van een puppytweeling van een Ierse wolfshond. Hij merkte direct dat er sprake was van de geboorte van een eeneiige tweeling, want beide dieren zaten vast aan dezelfde placenta. “Daarnaast hadden de puppy’s hetzelfde geslacht en dezelfde markeringen”, zegt De Cramer tegen de BBC.

Wetenschappers hebben de pups onderzocht en concluderen in een paper in het wetenschappelijke vakblad Reproduction in Domestic Animals dat het inderdaad om een eeneiige tweeling gaat. In totaal vergeleken de onderzoekers 38 verschillende markers.

De pups kort na de geboorte. Hier is goed te zien dat ze verbonden zijn aan dezelfde placenta.
De pups kort na de geboorte. Hier is goed te zien dat ze verbonden zijn aan dezelfde placenta.

Subtiele verschillen
Er ontstond enige twijfel, omdat er subtiele verschillen te zien zijn als het gaat om de vacht van de honden. De onderzoekers verklaren dat deze verschillen zijn ontstaan door de manier waarop individuele genen zich positioneren. De stukjes DNA waarin de genen achter elkaar liggen opgeslagen, vormen een lange streng. De structuur van de streng en de manier waarop deze is gepositioneerd, bepaalt hoe het DNA door het lichaam wordt gelezen en dat kan kleine verschillen veroorzaken.

Waarschijnlijk zijn er veel meer eeneiige tweelingen zoals de Ierse wolfhonden, alleen hebben de baasjes van de onbekende eeneiige tweelingen niks door. Dit komt omdat honden vaak uit het zicht bevallen, er nooit DNA-testen worden uitgevoerd en omdat pups altijd wel veel op elkaar lijken.

Zeldzame gebeurtenis
Eeneiige tweelingen zijn zeldzaam en komen niet vaak voor in het dierenrijk. Ze zijn zeldzaam, omdat dit betekent dat twee foetussen dezelfde placenta delen. Hierdoor krijgen de broertjes of zusjes minder voedingsstoffen van hun moeder en hebben ze minder kans om te overleven. Zo zijn er al wel paarden met eeneiige foetussen gevonden, maar is er nog nooit een duo levend geboren. Dit heeft ermee te maken dat de placenta van een paard niet genoeg zuurstof kan leveren aan twee foetussen. Wanneer een van de twee sterft, zal ook de andere foetus sterven. De meeste paarden verliezen hun tweelingen binnen een maand na de innesteling.

Bij honden is de levering van voedingsstoffen en zuurstof aan een eeneiige tweeling ook een groot probleem, vandaar dat de vondst van de eerste eeneiige tweeling bijzonder genoemd mag worden. De twee honden waren kort na de geboorte iets kleiner dan andere pups, maar na zes weken waren ze al aardig bijgetrokken. Momenteel gaat het nog steeds erg goed met de eeneiige tweeling.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd