Ook jonge dinosaurus was supergevaarlijk

De restanten van een twee jaar oude dino laten zien dat het jong prima voor zichzelf kon zorgen en in staat was om andere dino’s uit te schakelen.

De onderzoekers hebben één van de jongste en meest complete dinosaurusschedels ooit gevonden. De schedel behoort toe aan een twee of drie jaar oude Tarbosaurus bataar: een familielid van de bekende T. rex. De jonge dino leefde zo’n 70 miljoen jaar geleden en kwam door onbekende omstandigheden om het leven.

Anders
De schedel bewijst dat de T. bataar ook als jong al een factor was om rekening mee te houden. Ook bewijst het dat het jong zaken anders aanpakte dan zijn ouders.

Slanker
Het hoofd van een volwassen T. bataar was robuust en ruw, terwijl het hoofd van het jong er een stuk kwetsbaarder en gladder uitzag. Ook de benen van het jong waren wat slungeliger en het lichaam was dunner. Het jong zou zo’n 2,7 meter lang zijn geweest en niet meer dan 31 kilo hebben gewogen. Dat staat in schril contrast met zijn ouders die gemakkelijk tien meter lang konden worden en duizenden kilo’s wogen.

De schedel van het jong tussen de schedel van de volwassenen. Afbeelding: WitmerLab at Ohio University.

Jagen
Maar ondanks die verschillen deed het jong gewoon mee aan de jacht. Terwijl de ouders voor de grote plantenetende dino’s gingen, zou het jong de wat kleinere dinosaurussen uitgeschakeld hebben. De ouderen moesten het van hun kracht hebben, terwijl voor het jong snelheid van belang was. De kop van het jong was immers te fragiel om een grote prooi onder bedwang te krijgen. Dat de jonge Tarbosaurus bataar geen zwakke peuter was, is bewijs voor het vermoeden dat de dinosaurus actieve jagers in plaats van aasdieren waren.

Wetenschappers zijn in hun nopjes met de vondst. Voor het eerst krijgen ze een goed beeld van hoe een jonge dinosaurus eruitzag en functioneerde. Ze publiceerden hun resultaten in het blad Journal of Vertebrate Paleontology.

De afbeelding hierboven laat een volwassen Tarbosaurus zien. Afbeelding: Dmitry Bogdanov (via Wikimedia Commons).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd