Ook de maand mei was recordbrekend warm

Nog niet eerder was de maand mei – sinds de temperatuurmetingen begonnen – zo warm. Dat blijkt uit gegevens van NASA.

Volgens NASA hebben we bovendien de warmste lente (maart-april-mei) ooit op het noordelijk halfrond gemeten achter de rug. De recordbrekend hoge temperaturen van dit jaar zijn deels te verklaren door de krachtige El Niño, maar ook klimaatverandering – ingegeven door grote hoeveelheden CO2 in de atmosfeer – speelt een grote rol, zo stellen onderzoekers. “De concentratie CO2 in de atmosfeer stijgt jaar na jaar door de uitstoot van mensen, maar dit jaar krijgt de hoeveelheid CO2 een extra boost door El Niño,” legt onderzoeker Richard Betts uit. Door de El Niño worden tropische ecosystemen warmer en droger, waardoor ze minder koolstof opnemen en bosbranden verergeren. “Aangezien de menselijke uitstoot nu zo’n 25 procent hoger ligt dan tijdens de laatste krachtige El Niño in 1997/1998 hebben we dit jaar te maken met een recordbrekende stijging van de CO2-concentratie.”

WIST JE DAT…

Noordpool
En dat merken we dus goed. Zo was het op de Noordpool bijzonder warm, wat ervoor zorgt dat het jaarlijkse smelten van het zeeijs veel eerder is gestart van normaal. “De snelle veranderingen op de Noordpool zijn met name zorgwekkend,” vindt Carlson. “Wat op de Noordpool gebeurt, beïnvloedt de rest van de wereld. De vraag is: zal alles met deze snelheid blijven veranderen? Of gaan de veranderingen in de toekomst nog sneller? We bevinden ons op onontgonnen gebied.”

Sneeuw op Groenland
Ook Groenland had met hoge temperaturen te maken. En dat heeft met name gevolgen voor het sneeuwdek. Zo begint de sneeuw op Groenland zich normaal gesproken aan het eind van juni of begin van juli terug te trekken. Maar dit jaar begon de sneeuw al op 13 mei te smelten.

Australië
In Australië was de herfst nog nooit zo warm als dit jaar. De temperaturen lagen zo’n 1,86 graden Celsius boven het gemiddelde. Ondertussen verbleekt het koraal dat het Great Barrier Reef vormt in een recordbrekend tempo doordat de watertemperaturen hoog liggen.

“Abnormaal is het nieuwe normaal”

Veel regen
De recordbrekende temperaturen gingen bovendien vergezeld door andere extreme omstandigheden, zoals bijzonder veel regenval in delen van Europa en het zuiden van de VS. Zo viel in Loiret (Frankrijk) in drie dagen tijd 92,9 millimeter regen. Iets wat in de afgelopen dertig jaar niet is voorgekomen. In Parijs viel in één maand net zoveel regen als normaal in drie maanden tijd valt.

“De status van het klimaat is dit jaar tot op heden reden tot zorg,” stelt Carlson. “Uitzonderlijk hoge temperaturen, grote hoeveelheden ijs die smelten in maart en mei, iets wat we normaal pas in juli zien. Extreme regenval. De super-El Niño is maar deels de boosdoener. Abnormaal is het nieuwe normaal.”

Bronmateriaal

"May 2016 sets new records" - World Meteorological Organization

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd