Ook onze zon kan gigantische zonnevlammen produceren

zon-supervlam

Onze zon is in staat om zonnevlammen te produceren die duizend keer energierijker zijn dan de zwaarste zonnevlammen ooit gemeten. Zulke vlammen kunnen grote gevolgen hebben voor leven op aarde.

Astronomen spotten regelmatige sterren die kolossale zonnevlammen produceren. Zo produceerde de rode dwergster DG CVn onlangs een zogenoemde X100.000-zonnevlam. De krachtigste zonnevlam ooit gemeten op aarde is een X45-zonnevlam, dus dat maakt de vlam van DG CVn zo’n 10.000 keer groter. Kan onze zon ook zo’n vlam produceren? En wat zijn de gevolgen voor ons?

Wetenschappers hebben de ster KIC9655129 onderzocht. Deze ster produceerde onlangs ook een gigantische zonnevlam. De Kepler-telescoop werd ingezet om het patroon van de lichtcurve te ontleden. “Wanneer een zonnevlam plaatsvindt, zien we een snelle toename in intensiteit, gevolgd door een gelijkmatige afname”, zegt auteur Dr Anne-Marie Broomhall van de universiteit van Warwick. “Soms zijn er echter kleine patronen te zien.” Deze patronen worden waarschijnlijk veroorzaakt door magnetohydrodynamische oscillaties. Dit betekent dat zonnevlammen en stellaire supervlammen op dezelfde manier ontstaan. “Oftewel: de zon is hypothetisch in staat om een vernietigende supervlam te produceren”, concludeert Broomhall.

De kans dat onze zon daadwerkelijk een supervlam produceert is overigens heel klein. Daarnaast is zo’n zonnevlam niet desastreus voor leven op aarde. Maar toch gaan we het merken. Satellieten en GPS-systemen vallen uit en – nog erger – er zal sprake zijn van een globale stroomstoring (met alle gevolgen van dien). Aan de andere kant zorgt een supervlam waarschijnlijk ook voor spectaculair poollicht, dat tot de evenaar te zien is.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd