Ook planten hebben winterjas in de kast hangen

Wetenschappers hebben ontdekt dat ook planten een winterjas hebben en wel in de vorm van een mechanisme dat ze beschermt tegen vrieskou. Dat mechanisme is niet altijd actief: de winterjas komt pas uit de kast als de dagen korter worden en deze dus echt nodig is.

Dat schrijven onderzoekers van de universiteit van Michigan in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences. Uit eerdere onderzoeken is al gebleken dat kortere dagen ervoor zorgen dat bomen zich tegen de kou gaan wapenen. Het is echter voor het eerst dat wetenschappers ontdekken dat ook planten in reactie op korter wordende dagen hun winterjas aantrekken.

WIST U DAT…

Het draait allemaal om het mechanisme C-repeat binding factor, oftewel CBF. Wanneer de dagen lang zijn en de temperaturen prettig, is het niet actief. Maar zodra de dagen korter worden, wordt CBF actief en beschermt het de planten tegen de kou. “We wisten dat wanneer planten worden blootgesteld aan lage temperaturen die boven het vriespunt blijven, deze vervolgens beter bestand zijn tegen temperaturen onder het vriespunt,” vertelt onderzoeker Michael Thomashow. “Wat dit nieuwe onderzoek echter laat zien is dat het verdedigingsmechanisme van planten ook actief wordt als er minder daglicht is.”

Dat de planten het mechanisme in de zomer – wanneer het overbodig is – uitschakelen, is logisch. “Het voorkomt dat er kostbare grondstoffen worden toegewezen aan de overbodige bescherming tegen de vorst.”

Bronmateriaal

"Plants unpack winter coats when days get shorter" - MSU.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Gillie (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd