Ook ratten hebben spijt als ze het verkeerde restaurant kiezen

rat

Tot nu toe dacht de wetenschap dat alleen mensen spijt ervaren. Dit blijkt niet zo te zijn. Ook ratten hebben spijt als ze het verkeerde ‘restaurant’ kiezen, concluderen wetenschappers van de universiteit van Minnesota.

Ratten gaan toch niet naar een restaurant? Heel scherp! Wetenschappers hebben een restaurantomgeving nagebootst, omdat dit een omgeving is waar wij mensen soms spijt ervaren. “Het is zoals wachten in de rij voor een restaurant”, legt professor David Redish van de universiteit van Minnesota uit. “Als de rij voor een restaurant te lang is, geef je het op en ga je naar een ander restaurant. Je hebt spijt van je keuze om in de rij van het eerste restaurant te staan.”

Ratten hebben de toekomst

Het gaat lekker met ratten. Deze dieren vullen de gaten die door het uitsterven van dieren in ecosystemen ontstaan. Wetenschappers vermoeden dat er in de toekomst reuzenratten ontstaan. Brrr….

Spijt en teleurstelling
De wetenschappers merken op dat het onderzoek lastig is. Redish: “Spijt is erkennen dat je een foute beslissing hebt gemaakt. Als je het nog een keer mocht doen, zou je een andere beslissing nemen. Het is moeilijk om het verschil te zien tussen spijt en teleurstelling. Bij teleurstelling is een bepaalde situatie niet zo goed zoals je had gehoopt. Om het verschil aan te tonen lieten we de ratten tussen twee ‘restaurants’ kiezen.”

Rattenrestaurants
De ratten kregen in het experiment de mogelijkheid om naar verschillende restaurants te gaan met eigen smaken. Uit het onderzoek bleek dat ratten bereid zijn om langer te wachten op bepaalde smaken. De dieren hebben dus een voorkeur voor smaken. Sommige ratten bleken een verkeerde keus te maken: ze lieten een goede deal links liggen en moesten uiteindelijk met een minder product genoegen nemen.

Orbitofrontale schors
“Bij ons wordt de orbitofrontale schors actief als we spijt hebben”, vertelt Redish. De orbitofrontale schors is belangrijk voor het nemen van affectieve beslissingen. “In de hersenen van de ratten zagen we de orbitofrontale schors oplichten na een gemiste kans. De ratten hadden spijt dat ze de verkeerde keuze hadden gemaakt.”

Spijt beïnvloedt de beslissingen die we nemen. Redish en zijn collega’s hopen dat dit onderzoek een belangrijke bijdrage levert om dit fenomeen nog beter te doorgronden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd