Ook schildpad kan uit de voeten met touchscreen

schildpad

Wel eens overwogen een iPad te kopen voor je schildpad? Geen gek idee! Onderzoek toont aan dat schildpadden prima overweg kunnen met een touchscreen. En op de valreep leren we zo ook nog iets over hun navigatie!

Onderzoekers van de University of Lincoln verzamelden een aantal kolenbranderschildpadden en zetten ze voor een touchscreen met daarop twee stippen. Zodra de schildpadden naar één van de stippen keken, ernaar toe liepen en de stippen aanraakten, kregen ze een beloning in de vorm van aardbeien. Al snel konden de schildpadden prima overweg met het touchscreen.

Navigeren
De onderzoekers leerden de schildpadden om met een touchscreen om te gaan om meer te weten te komen over hoe zij navigeren. Nadat de schildpadden met de touchscreen hadden gewerkt werden ze in een ruimte geplaatst met twee lege voedselbakken die er net zo uitzagen als de stippen op het touchscreen. De schildpadden kozen voor de voedselbak die zich aan dezelfde kant bevond als de stip die ze tijdens de training met het touchscreen moesten aanraken.

Afgaan op visuele aanwijzingen
“Hun taak was om te onthouden waar ze een beloning kregen,” vertelt onderzoeker Anna Wilkinson. Ze hadden dat tijdens het experiment met het touchscreen geleerd. “Vervolgens namen ze datgene wat ze geleerd hadden mee naar een levensechte situatie. Dat vertelt ons dat schildpadden wanneer ze navigeren niet simpelweg afgaan op motorische feedback, maar de positie van stimuli in hun omgeving leren.”

Uiteindelijk willen de onderzoekers ook meer te weten komen over de cognitieve vaardigheden van de schildpad en hoe die zich verhouden ten opzichte van de cognitieve vaardigheden van bijvoorbeeld zoogdieren. “Het grote probleem is dat je alle dieren dan een vraag moet stellen die ze allemaal moeten kunnen beantwoorden. Het touchscreen is een briljante oplossing, omdat alle dieren ermee om kunnen gaan, of ze nu een poot, neus of snavel gebruiken.”

Bronmateriaal

"Tortoises master touchscreen technology" - Lincoln.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door H Zell (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd