Ook vissen houden er verkeersregels op na

Hoe komt het dat vissen in enorme groepen nooit botsten? Wetenschappers zijn eruit: de vissen hebben regels en houden zich daaraan.

De onderzoekers zetten een aantal muskietenvisjes bij elkaar en lieten ze zwemmen. De visjes vormden een groep van twee, vier of acht. Al hun bewegingen werden gefilmd en achteraf bestudeerd. De onderzoekers gingen op zoek naar patronen. Die zoektocht beschrijven ze in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences.

Simpeler
De onderzoekers vonden de patronen. Maar tot hun grote verrassing waren die veel simpeler dan gedacht. “Het blijkt dat het synchroonzwemmen dat de vissen laten zien, veroorzaakt wordt doordat elke vis heel eenvoudige regels gebruikt om op zijn buren te reageren,” vertelt onderzoeker James Herbert-Read. “Deze regels zijn onder meer: ‘versnel richting je buurman die zich ver van je bevindt’ en ‘ga langzamer zwemmen als je buurman pal voor je zwemt’.

Goede buur
De vissen blijken zich tijdens het zwemmen niet met de groep bezig te houden. Ze richten zich enkel op hun dichtstbijzijnde buurman. Het doet de onderzoekers denken aan de manier waarop mensen autorijden. “Wanneer we rijden, gebruiken we soortgelijke regels: we rijden langzamer als er iemand voor ons rijdt en versnellen als er iemand van achteren op ons dreigt te botsen.”

Moderne auto’s gaan nog meer op vissen lijken. Deze auto’s zijn uitgerust met sensoren en voelen dus de auto’s die vlak bij ze rijden en reageren daarop.

Bronmateriaal

"Fish in shoals steer like cabbies" - News.discovery.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Ezio Armando (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd