Ook voor de astronomen is het nu lente!

We hebben de Elfstedenkoorts nog maar net achter de rug en nu is het alweer zover: de astronomische lente is begonnen!

Vanmorgen om 6.14 uur was het zover: de astronomische lente begon. En daarmee lopen de astronomen natuurlijk een klein beetje achter: voor meteorologen begon de lente op 1 maart al.

Hoe zit dat?
De astronomische lente begint op de dag waarop de nacht en de dag ongeveer even lang zijn. Doordat de dagen de afgelopen weken langer begonnen te worden en de nachten korter, naderde dat moment met rasse schreden. En vanochtend vroeg was het dan zover: om 6.14 uur pronkte de zon recht boven de evenaar.

WIST U DAT…

…de natuur in januari al dacht dat het lente was?

Verschillen
De astronomische lente is eigenlijk elk jaar op 20 maart. Hoewel we de komende jaren (2044 en 2048 bijvoorbeeld) ook gaan zien dat de astronomische lente op 19 maart al begint. De meteorologische lente begint in tegenstelling altijd al op 1 maart. Meteorologen laten zich namelijk in tegenstelling tot de astronomen niet leiden door de stand van de aarde ten opzichte van de zon. In plaats daarvan maakten de meteorologen in 1780 gewoon de afspraak dat een seizoen drie maanden duurt. De lente begon op 1 maart en duurt dus tot 31 mei. Op 1 juni breekt dan de zomer weer aan. Voor meteorologen is dat een stuk handiger: dankzij de vaste data kunnen zij seizoenen door de jaren heen ook beter met elkaar vergelijken.

Nu zo’n negentien dagen na de meteorologen ook de astronomen overstag zijn, mag het echt gezegd. Het is lente!

Bronmateriaal

"Astronomische lente begonnen" - KNMI.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Kkmd (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd